Članak

NA SJEVERU ZAMBIJE

Arheolozi tvrde da su iskopali najstariju drvenu konstrukciju ikada otkrivenu

Iznimno dobro očuvana drvena konstrukcija otkrivena je na slapovima Kalambo na sjeveru Zambije u blizini granice s Tanzanijom.

(Patria) - Arheolozi su saopštili da su iskopali najstariju drvenu strukturu ikada otkrivenu, koja datira od prije gotovo pola miliona godina, što ukazuje na to da su naši preci možda bili napredniji nego što se mislilo.

Iznimno dobro očuvana drvena konstrukcija otkrivena je na slapovima Kalambo na sjeveru Zambije u blizini granice s Tanzanijom.

Datira od prije najmanje 476.000 godina, puno prije evolucije homo sapiensa, prema studiji koja opisuje ovo otkriće u časopisu "Nature".

Drvo ima tragove posjekotina koji pokazuju da su kameni alati korišteni za spajanje dva velika trupca kako bi se napravila konstrukcija, za koju se vjeruje da je platforma, šetnica ili uzdignuta nastamba za držanje naših rođaka iznad vode.

Na lokalitetu je također otkrivena zbirka drvenih alata, uključujući klin i štap za kopanje. Poznato je da su u to vrijeme preci koristili drvo, ali u ograničene svrhe, poput paljenja vatre ili lova.

Larry Barham, arheolog s Univerziteta u Liverpoolu i glavni autor studije, rekao je za AFP da, prema njegovim saznanjima, prethodni rekorder za najstariju drvenu strukturu datira od prije oko 9.000 godina.

Barham je naveo da je struktura bila "slučajno otkriće" do kojeg je došlo 2019. tokom iskopavanja na lokaciji koja se nalazi na obalama rijeke Kalambo, iznad vodopada visokog 235 metara.

Rijetka su otkrića koja uključuju tako drevno drvo, jer je sklono truljenju ostavljajući malo traga. Ali vjeruje se da je visok nivo vode na Kalambo slapovima očuvao strukturu tokom stoljeća.

Iskopavanja na nalazištu Kalambo 1950-ih i 1960-ih godina otkrila su nešto drveta, ali nije ga bilo moguće tačno datirati.

Međutim, ovaj put arheolozi su upotrijebili novu metodu nazvanu luminiscencijsko datiranje, koja određuje starost mjerenjem vremena kada su minerali posljednji put bili izloženi sunčevoj svjetlosti, prenosi Hina.

Ono je otkrilo da je struktura mnogo starija nego što su mislili i da datira od najmanje prije 476.000 godina. Najraniji dokazi o homo sapiensu datiraju od prije oko 300.000 godina.

- Ali fosili ljudskog rođaka homo heidelbergensisa, za kojeg se smatra da je živio prije 700.000 do 200.000 godina, pronađeni su u regiji. Otkriće drvene konstrukcije "promijenilo je moje mišljenje o tim ljudima".

Transformisali su svoje okruženje kako bi život učinili lakšim, čak i ako su samo napravili platformu na kojoj su mogli sjediti uz rijeku i obavljati svoje svakodnevne poslove.

Upotrijebili su inteligenciju, maštu i vještine kako bi stvorili nešto što nikad prije nisu vidjeli, nešto što nikada prije nije postojalo. To sugeriše apstraktan nivo razmišljanja i "vjerovatno jezika" - rekao je Barham.

Sophie Archambault de Beaune, arheologinja s francuskog univerziteta Lyon 3, koja nije bila uključena u studiju, rekla je da struktura "pretpostavlja kognitivne sposobnosti kao što su planiranje i sposobnost vizualizacije gotovog proizvoda".

#magazin1 #otkriće #zanimljivosti