Članak

BIDEN GOVORIO I O PALESTINI

Sastanak Bidena i Netanyahua: Radimo na izraelsko-saudijskoj normalizaciji odnosa

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećali su u srijedu da će zajedno raditi na sporazumu o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, javlja Reuters.

Sastankom po prvi put otkako se Netanyahu vratio na vlast u decembru, oba lidera su
nagovijestila želju za ublažavanjem napetosti u njihovim odnosima, ali je Biden također jasno stavio do znanja da je odlučan da razgovara o njihovim razlikama.

To je uključivalo Bidenovo protivljenje planu reforme pravosuđa Netanyahuove krajnje
desničarske vlade, kao i njegovu zabrinutost zbog tvrdog odnosa Izraela prema Palestincima.

"Nadam se da ćemo danas moći riješiti neke stvari“, rekao je Biden na početku pregovora sjedeći rame uz rame s Netanyahuom u plesnoj sali njujorškog hotela.

U saopštenju Bijele kuće objavljenom nakon sastanka navodi se da je Biden „ponovio svoju zabrinutost zbog bilo kakvih fundamentalnih promjena u izraelskom demokratskom sistemu, bez najšireg mogućeg konsenzusa“.

Biden je također pozvao na „neposredne mjere za poboljšanje sigurnosne i ekonomske
situacije, održavanje održivosti rješenja o dvije države i promovisanje pravednog i trajnog mira između Izraelaca i Palestinaca“, navodi se u saopštenju.

Umjesto sastanka u Bijeloj kući, koji je želio Netanyahu, dvojica lidera su razgovarali dok su obojica prisustvovali godišnjoj Generalnoj skupštini UN-a. Biden je pozvao Netanyahua da posjeti Washington prije kraja godine.

Biden je ponovio svoju posvećenost sprječavanju Irana da nabavi nuklearno oružje i također je ponovio svoju podršku rješenju dvije države za izraelsko-palestinski sukob.
Ali najveće pitanje na dnevnom redu bilo je nastojanje Sjedinjenih Država za uspostavljanje diplomatskih odnosa između dugogodišnjih neprijatelja Izraela i Saudijske Arabije, centralni dio širih složenih pregovora koji uključuju američke sigurnosne garancije i civilnu nuklearnu pomoć koju traži Rijad, kao i izraelske ustupke Palestinci.

„Mislim da pod vašim vodstvom, gospodine predsjedniče, možemo stvoriti historijski mir
između Izraela i Saudijske Arabije“, rekao je Netanyahu.

„Takav mir prije svega bio dug put kako bi se unaprijedio kraj arapsko-izraelskog sukoba, postiglo pomirenje između islamskog svijeta i jevrejske države i unaprijedio istinski mir između Izraela i Palestinaca“, dodao je.

Netanyahu je rekao da bi mogli da rade zajedno na stvaranju historije. Visoki zvaničnik Bidenove administracije rekao je novinarima nakon sastanka da se razumije da neki ustupci Palestincima moraju biti dio bilo kakvog dogovora, ali nije rekao šta bi to moglo biti. On je rekao da je dogovor o normalizaciji još daleko i da će svi uključeni lideri
morati da urade „neke veoma teške stvari“ kako bi postigli dogovor Biden i Netanyahu proveli su neko vrijeme u sastancima jedan na jedan bez savjetnika, dodao je zvaničnik.

#BenjaminNetanyahu #JoeBiden #Svijet #BidenNetanyahu #DiplomatskiOdnosi #IzraelSaudijska #NapetostiUOdnosima #ReformaPravosuđa #ZabrinutostPalestinci #RješenjeDvijeDržave #HistorijskiMir #UstupciPalestincima