Članak

SUSRET

Konaković sa Borrellom: Evropski komesar pozvao vlasti BiH na dodatni napredak u reformama

(Patria) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 19. septembra 2023. godine u New Yorku, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Europske komisije Josepom Borrellom Fontellesom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, reformskom procesu i ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Ministar Konaković je tom prilikom ponovio čvrstu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za nastavak ispunjavanja uslova na putu ka članstvu u EU, te ocijenio da je kandidatski status donio Bosni i Hercegovini značajne pozitivne pomake u ispunjavanju obaveza kroz usvajanje nekoliko važnih zakona koji se odnose na provedbu 14 ključnih prioriteta.
Podsjetivši da vanjska politika BiH prati vanjsku i sigurnosnu politiku EU, izrazio je nadu da će EU prepoznati postignuti napredak i razmotriti mogućnost skorog donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora. Ministar je iskoristio priliku i izrazio zahvalnost Europskoj komisiji na odluci od 30. juna da izdvoji 303 miliona za finansiranje 8 ključnih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini. Također se zahvalio EU na kontinuiranoj podršci procesu europskih integracija naše zemlje.

Ministar je u nastavku upoznao visokog predstavnika Borrella s procesima koji su u toku, a odnose se na usaglašavanje nekoliko zakonskih rješenja važnih za EU put naše zemlje.

Borrell je pozdravio dosadašnje rezultate i napredak koji je BiH postigla na ispunjavanju
svojih obaveza iz procesa europskih integracija te ponovio da je EU opredijeljena za
perspektivu ulaska BiH u EU. Pozvao je vlasti u našoj zemlji da intenziviraju svoje napore i postignu dodatni napredak u reformskim procesima.

#BiH #ElmedinKonaković #JosepBorrell