Članak

PLJUŠTALE KRITIKE

Amidžić kritikovao Heleza: Sulud zahtjev za povećanjem budžeta, spremamo li se nekoga napasti

(Patria) - Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić rekao je danas nakon sjednice Vijeća ministara BiH da je dobio nerealne zahtjeve od 75 korisnika budžeta za usvajanje istog u narednoj 2024. godini. Takve zahtjeve nazvao je suludima.

Rekao je kako su pojedini korisnici budžeta bahati i da zahtjev dostiže rekordnih 2,8 milijardi KM, dok je Budžet za ovu godinu 1,3 milijarde KM.

“Ta bahatost se odnosi na pojedine budžetske korisnike. Ovakav zahtjev je, poslaću veći budžetski zahtjev da bi dobio bar polovinu od ovoga. To je neprihvatljivo i neće dobiti podršku ministarstva. Ako bi se vratili i premotali govore iz predizborne kampanje, govorili smo da vodimo računa o infrastrukturnim projektima, materijalnim statusima građana. Ti budžetski zahtjevi su paralelni finansijski univerzum i nema veze s realnošću i izlaze sa zahtjevom od 2,8 milijardi KM. Oni trebaju snositi odgovornost ako budžet ne bude usvojen. Oni trebaju da odgovaraju za eventualno neusvajanje budžeta”, rekao je ministar.

Dodao je kako nikada neće potpisati ovakav prijedlog budžeta.

“Ekonomska realnost je drugačija. Institucijama BiH za 2024. godinu nedostaje 37 miliona KM da bi troškove zatvorili na nivou 2023. Zamislite situaciju gdje imamo nedostatak sredstava, a imate pojedine budžetske korisnike sa ovim zahtjevima.”

Dodao je kako su najviše novca tražili Ministarstvo odbrane, Granična policija, MVP, SIPA i agencije iako oni ne pokažu razumijevanje, nećemo moći usvojiti budžet.

“Ministarstvo odbrane umjesto da pokaže razumijevanje i na racionalniji način koristi sredstva, izlazi sa zahtjevom koji u ekonomskom smislu daje sulud budžetski zahtjev. Taj budžet od blizu 1,8 milijardi KM za 2024. od strane Ministarstva odbrane je veći od svih 75 korisnika budžeta. Mislio sam da će prednjačiti u racionalizaciji, a ne ove sulude zahtjeve. To je četiri puta veći budžet nego ranije. To je 4% PDB-a BiH. Japan troši 1% PDB na odbranu, a Njemačka 3%. Žele modernizaciju opreme pješadije uz modernizaciju lakih oklopnih vozila. Ja ovu stavku ne razumijem. Ne razumijem ni sljedeću stavku koja stvara strah, modernizacija artiljerijske opreme, vozne haubice 155 milimetara, modernizacija opreme i oklopnog bataljona, modernizacija sredstava vazduhoplovstva i nabavke helikoptera. Modernizacija sredstava za nuklearnu, biološku i hemijsku odbranu i ovo prvi put čujem. Kada dolazim iz RS i ne podržim ovo, nemojte reći da je politički motivirano. Podsjetiću da BiH graniči sa Hrvatskom i Crnom Gorom kao članice NATO-a i Srbijom, postavlja se pitanje da li mi očekujemo neke sukobe ili ne daj Bože da mi napadnemo Srbiju ili NATO savez? Sulud finansijski zahtjev ovog budžetskog korisnika”, rekao je ministar Amidžić.

#budžet #ministarfinansija #SrđanAmidžić #BiH