Članak

History fest i bošnjački 'naučnici' u bunilu!

Usmjerimo energiju, znanje i pamet u pravcu jačanja  jedinstva Bošnjaka i očuvanja države Bosne i Hercegovine.

Piše: Enver Išerić


Slobodna Bosna prenosi detalje razgovora sa History festa održanog u Sarajevu, ali i sam autor teksta konstatira da se on pretvorio u „svojevrsni političko-naučni talk show s nizom novih teza i sinteza“.

Ono što bi se, kao vrlo značajno, moglo izdvojiti iz ovog teksta jeste također konstatacija autora teksta da "kuriozitet ove tribine je da se održao u istoj zgradi, hotelu Holiday, u kojem je te paklene jeseni 1993. godine (27. i 28. septembra) održan i sam Bošnjački sabor.“

Dakle, gospodo naučnici, profesori, intelektualci, niste smjeli smetnuti sa uma ovu činjenicu kada ste raspravljali o Bošnjačkom saboru i temama koje su bile na dnevnom redu. Dakle, bila je to paklena noć, paklene jeseni u paklenoj 1993. godini kada su Bošnjaci bili, zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu i već ranije dogovorene podjele naše države između Miloševića i Tuđmana, na putu za pakao. Optuživati Aliju Izetbegovića i Harisa Silajdžića da su se zalagali za podjelu Bosne je krajnje licemjerno i bezobrazno.

Na stolu su gospodo bili planovi međunarodne zajednice, a ne Alije Izetbegovića i Harisa Silajdžića, odnosno Bošnjaka. Bošnjaci su se o tome trebali izjasniti, jer je samo njima i njihovoj državi prijetio opstanak, a zatim i institucije države – Predsjedništvo i Skupština Republike Bosne i Hercegovine.

Tako je osim dr. Hasana Muratovića kao najglasniji zagovarač pristajanja na podjelu Bosne označen i Haris Silajdžić, pa se u tekstu navodi izjava prof. Filandre Šaćira „I Haris Silajdžić koji je to zagovarao iz neznanja, jer se u politiku ne razumije.“

Kako to Alija Izetbegović, kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Haris Silajdžić, kao ministar vanjskih poslova, sa ostalim članovima Predsjedništva i Skupštine sačuvaše i odbraniše državu od potpunog raspada i podjele, ako se ne razumiju u politiku. Trebalo bi, ako već održavate History fest, da sagledate ukupan doprinos tadašnjih najuglednijih Bošnjaka, od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, preko prijema u Ujedinjene nacije, pa do odbrane države i okončanja agresije. 

Preporučujem vam također, da u prilog mojim stavovima, pročitate i reakciju na vaše tvrdnje Mire Lazovića učesnika pregovora o kojima ste govorili.

Vi ste gospodo našli najgori momenat u kojem otvarate stare teme o podjeli države i optužujete vodeće Bošnjake za njihovo prihvatanje i priželjkivanje te podjele 1993. godine. Ako su nas agresori i njihovi pomagači iz reda Bošnjaka optuživali za početak rata, nemojte da se sami međusobno optužujemo za nastojanja da državu podijelimo. I to baš sada, kada se nad Bosnom nadvila nova paklena jesen  i novo pakleno vrijeme, zbog novog paklenog plana.

Usmjerimo energiju, znanje i pamet u pravcu jačanja jedinstva Bošnjaka i očuvanja države Bosne i Hercegovine.

#BiH #BiH #EnverIšerić #HistoryFest