Članak

Dodikov ultimatum Ustavnom sudu BiH: Poništite odluku do petka u 12 sati ili slijede novi zakoni i mjere

Ocijenio je kako se "ovaj sud ponaša bahato i antisrpski", te da "želi da Srbe majorizira i isključi ih iz procesa ustavnog odlučivanja".

(Patria) - Predsjednik Rs-a Milorad Dodik je ustvrdio da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH "antiustavna i antidejtonska i dokaz da je ovaj sud dio podmuklog plana urušavanja Rs-a i da ruši odluku o konstitutivnosti naroda i ravnopravnosti entiteta".

Ocijenio je kako se "ovaj sud ponaša bahato i antisrpski", te da "želi da Srbe majorizira i isključi ih iz procesa ustavnog odlučivanja".

Bez opozicije

Dodik je danas u Banjoj Luci održao sastanak s predstavnicima institucija iz Rs-a i predsjednicima parlamentarnih stranaka iz ovog entiteta "povodom najnovije antiustavne odluke takozvanog Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

Sastanku nisu prisustvovali predsjednici opozicionih partija.

Ustavni sud BiH na jučerašnjoj vanrednoj sjednici donio je Odluku o izmjeni pravila Ustavnog suda i brisao odredbu člana 39. čime je onemogućena eventualna blokada ovog suda, a nakon povlačenja sudije Zlatka Kneževića.

Član 39. odnosio se na pitanje odgađanja sjednice i glasi:

"Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Rs se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati."

Jedini sudija iz Rs-a u Ustavnom sudu BiH je Zlatko M. Knežević, kojeg je NSRs krajem aprila pozvao da podnese ostavku. Knežević je potom obavijestio Skupštinu Rs-a da će nakon bolovanja, na kojem je trenutno, podnijeti zahtjev za prijevremenu penziju, piše Faktor.ba.

- Da bi donio bilo kakvu odluku na plenarnom vijeću, mora da prisustvuje bar jedan sudija iz Rs-a i tri iz FBiH, a u ovoj odluci nije bilo sudije iz Rs-a. To govori o njihovoj nervozi, pristupu i da su spremni da pod bilo kavim okolnostima idu da degradiraju Rs. Nama je ovo dalo priliku da se osvijestimo u kakvom trenutku se nalazimo - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, danas je zaključeno da do petka u 12 sati Ustavni sud treba poništiti svoju odluku i vratiti je na prijašnju, odnosno da je ukine, a ne da je suspenduje ili da donese odluku da neće odlučivati po bilo kojem pitanju sve dok se ne donese Zakon o ustavnom sudu BiH.

- Te odluke očekujemo do petka u 12 sati. Ukoliko toga ne bude, dogovorili smo da će predsjednik Rs-a zatražiti savjetodavno mišljenje Ustavnog suda Rs-a o nastaloj situaciji i preporučiti pravni slijed ponašanja.

Više sastanaka ove vrste neće biti, a nadležni u NSRs-u će odmah zakazati posebnu sjednicu NSRs-a za utorak na kojoj će se donijeti sljedeći zakoni i mjere - zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i o zaštiti osoba zbog kojih bi pokrenuli pitanje za ono na šta igraju - da je neprovođenje odluka Ustavnog suda krivično djelo.

"Još rigoroznije mjere"

Da NSRs u utorak usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH i hitno dostavi na odlučivanje Parlamentarnoj skupštini BiH. Treća stvar je da ćemo donijeti odluku o pokretanju izrade novog Ustava Rs-a u roku 90 dana - naveo je Dodik.

Ističe kako je ovo "dokaz da priča o rušenju BiH ne stanuje u Rs-u".

- Odluka koja je jučer donesena podsjeća na onu iz 1991. kada je Parlament donio odluku da Hrvati i muslimani donose odluke većinom, mimo Srba - kaže Dodik.

Naveo je kako poruke sa današnjeg sastanka u Banjoj Luci ne znače izlazak iz BiH, nego povratak u dejtonsku BiH.

- Vrlo smo odlučni da se krećemo ovim putem - tvrdi Dodik.

Napomenuo je da bi naredne mjere mogle biti još "rigoroznije" i ponovio ranije stavove da će Vlada Rs-a razmotriti da osigura novac za sve predstavnike iz Rs-a koji bi se eventualno povukli iz institucija na državnom nivou.

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije također su pozvali Ustavni sud BiH da povuče svoju posljednju odluku.

Neki su izrazili "žaljenje" što danas u Banjoj Lujci nema jedinstva jer sastanku nisu prisustvovali opozicionari, dok su drugi, poput Darka Banjca iz NPS-a, ocijenili da ne razumiju njihov nedolazak u ovako krucijalnim trenucima za Rs kada više "nema nazad".

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je podvukla da je ovo skandalozna situacija koju je prouzrokovao Ustavni sud BiH.

- Očekuje nas nekoliko važnih koraka. Mi nismo pobunjenička grupa nego predstavnici institucija. Pozivam sve naše ljude da budu oprezni.

Ovo je jedna u nizu vrlo bahatih i bezobraznih stvari koje se dešavaju u okviru BiH, ovakve odluke su usmjerene ka prekrajanju BiH i naših ustavnih prava koje namjeravamo braniti na sve moguće načine - istakla je Cvijanović.

Naglasila je kako je razočarana reakcijama evropskih zvaničnika i Evropske unije, te dodala i da je obeshrabruje ponašanje partnera iz FBiH koji "likuju u situacijama kada dolazi do preglasavanja".

#BiH #MiloradDodik #UstavniSudBiH #Sastanak