Članak

OSVRT Premalo vremena je prošlo od Escobarovog 'rata neće niti', do najave 'novih sukoba'!

Ovdje manjina ipak mora da upravlja većinom. To je najprostije rečeno o odluci Schmidta.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Specijalni predstavnik državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, inače idejni tvorac nametanja odluke Christiana Schmidta 2. oktobra,  u avgustu 2022. godine osudio je zapaljivu retoriku iz Rs-a te ponovio kako "rata u Bosni i Hercegovini neće biti".

Nije da mu se baš vjerovalo, ali nije ni da nije doveo u zabludu one koji su u SAD-u i dalje vidjeli velikog saveznika i prijatelja. Apaurin za Bošnjake i Bosance, sve do 2. oktobra kada nam je Schmidt svojom odlukom, a uz punu podršku SAD-a ipak dokazao da BiH ne može biti kao sve druge zapadne zemlje i da demokratija ovdje ipak nije što i demokratija tamo.

Ovdje manjina ipak mora da upravlja većinom. To je najprostije rečeno o odluci Schmidta.

No, da Escobar i nije neki vizionar pokazalo se vrlo brzo. Milorad Dodik nikada nije bio jači, bahatiji, posebno u odnosu prema toj istoj Americi koja ga jeste stavila a crnu listu, ali dalje od toga nikada ni korak nije napravljen. Kako i bi kada su na čelo Tužilaštva postavili čovjeka Milorada Dodika. Milanko Kajganić, glavni tužitelj BiH ima punu podršku Ambasade SAD-a u svom radu(!?) jednako kako je imao i kod imenovanja.

No, danas 11. aprila 2023. Ambasada SAD-a ipak u malo drugačijem tonu od onog Escobarovog 'rata neće biti'.

“Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini”, istakli su iz Ambasade SAD.

Vrlo je malo vremena prošlo od 'rata neće biti' do 'nećemo mirno gledati potpirivanje novih sukoba', premalo, da bismo ih shvatili ozbiljno i ovog što nam poručuje da 'mirno spavamo' i ove što će 'da nas štite'!

#BiH