Članak

Slučaj završio na sudu: Vlada FBiH Univerzitetu Džemal Bijedić dala privatnu imovinu Abaza

Advokat Esad Hrvačić, koji zastupa Abaze u predmetu protiv Vlade FBiH, također je potvrdio za agenciju Patria da se pred sudom u Sarajevu vodi spor oko vlasništva nad zemljištem Sjeverni logoro u Most

Vlada Federacije BiH prenijela je Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru sredinim februara pravo vlasništva na većem broju katastarskih čestica u okviru zemljišta u kasarni Sjeverni logor u Mostaru. Riječ je o imovini čija se knjigovodstvena vrijednost procjenjuje na milijardu i 100 miliona KM, piše novinska agencija Patria.

Takvu odluku ministara i premijera Fadila Novalića, Vlada FBiH sada će morati objasniti pred sudom u Sarajevu. Ramiz Abaza objašnjava za NAP da Vlada nije dodijelila svoje, već zemljište njegove porodice. I to bez pitanja. Prije nekoliko sedmica Vladu FBiH je tužio Općinskom sudu u Sarajevu.

- Abaze su vlasnici zemljišta u Mostaru koje je danas poznato kao Sjeverni logor,  još iz vremena Osmanskog carstva na ovom prostorima - tvrdi Ramiz Abaza.

- Za vrijeme Austro-Ugarske zemljište je dato pod koncesiju tadašnjoj vlasti, na 99 godina. Koncesija je istekla negdje 2002. godine, pa je zemljište ponovo vraćeno Abazama. Danas je to nešto više od 220 dunuma zemljišta, a dijeli se na oko 400 nasljednika. Nažalost, Vlada FBiH se sa tim zemljištem ponašala kao da je njihovo, i dodjeljuju ga kome žele, bez da je neko iz Vlade kontaktirao stvarne vlasnike.

Abaza pokazuju tomove dukumentacije koja svjedoči da je zemljište na lokaciji Sjeverni logor u vlasništvu njegove porodice.

- Ako je Vladi potrebno naše zemljište, mi ćemo ga prodati. Ali, ne mogu ga koristiti bez naknade, poručuje Ramiz Abaza.

Advokat Esad Hrvačić, koji zastupa Abaze u predmetu protiv Vlade FBiH, također je potvrdio za agenciju Patria da se pred sudom u Sarajevu vodi spor oko vlasništva nad zemljištem Sjeverni logor u Mostaru.

- Čudno je da je Vlada FBiH uopće mogla donijeti ovu kontroverznu odluku  – kaže Hrvačić.

#BiH