Članak

Zekerijah Đezić: Otišao je skroman i nenametljiv

Sahranjen je 19. oktobra 2002. na mezarju Alifakovac. Posthumno mu je dodijeljena nagrada "Davorin 2003" za afirmaciju originalne bosanskohercegovačke muzike.

Na današnji dan 17. oktobra 2002. godine u Sarajevu je u 65. godini umro Zekerijah Đezić, čuveni bosanskohercegovački interpretator sevdalinke, radiospiker i voditelj. Rođen je u Janji kod Bijeljine, a dio života proveo je u Tuzli.   

Jusuf Trbić, poznati bijeljinski pisac i novinar, opisao je ponajbolje Zekerijaha Đezića: “Neobično lijep, dostojanstvenog držanja i gospodskog glasa, zapjevao je u čuvenoj ljetnoj kafani u Gradskom parku, i odmah postao lokalna zvijezda. Njegove interpretacije svjetskih šlagera bile su nezaboravne. Kažu, kad bi zapjevao tada čuvenu pjesmu “Granada”, ni lišće u parku nije šumorilo, da ne smeta.”

Prvi je pjevač iz Tuzle čiji je glas, nevjerovatne ljepote, snimljen na gramofonskoj ploči, a i izvođač je prve novokomponovane tuzlanske sevdalinke "Tuzlanka se Sarajkama hvali" 1964. godine i druge “Bosno moja lijepih planina”.

Upisao Pedagošku akademiju u Sarajevu – Odsjek jugoslovenska  književnost i engleski jezik. Nakon studija, zaposlio se kao profesionalni spiker. Od 1955. do 1965. godine na Radio-Tuzli, a nakon toga na Radio i TV Sarajevo. “Njegov duboki, sugestivni glas obilježio je mnoge radio i televizijske emisije. Ali, mnogo veću popularnost je stekao pjevanjem, mada je i tu, kao i u životu, bio krajnje skroman i nenametljiv”, napisao je Trbić.

Nakon teške bolesti preminuo je u Općoj bolnici u Sarajevu. Ubijanje ljudi i rušenje domovine Bosne ga je, kao i mnoge, “odgođeno ubilo”. Sahranjen je 19. oktobra 2002. na mezarju Alifakovac. Posthumno mu je dodijeljena nagrada "Davorin 2003" za afirmaciju originalne bosanskohercegovačke muzike.

#Lifemagazin