Članak

Povratak zastupnika iz RS-a u Parlament BiH, ukidanje akciza i promjena stope PDV-a na dnevnom redu

Dolazak zastupnika SDS-a na sjednicu najavio je predsjednik te stranke i zastupnik u PD PS BiH Mirko Šarović.

SARAJEVO, (Patria) - Sjednica Predstavničkog doma PS BiH bit će održana danas s početkom u 12 sati, a na sjednici bi se trebali pojaviti i zastupnici iz stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska koji od jula 2021. godine bojkotiraju rad državnih institucija.   

Dolazak zastupnika SDS-a na sjednicu najavio je predsjednik te stranke i zastupnik u PD PS BiH Mirko Šarović. S obzirom da su na dnevnom redu i dva prijedloga zakona grupe zastupnika SNSD-a i njihovih pratećih koalicionih stranaka očekuje se dolazak zastupnika i tih stranaka.

Ono što bi moglo dobiti podršku većine zastupnika jeste zahtjev poslanika Saše Magazinovića, Nermina Nikšića, Nade Mladina i Zukana Heleza za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku a kojim se predviđa ukidanje akciza na naftu i naftne derivate na neodređeno vrijeme kako bi se ublažile posljedice drastičnog povećanja cijena nafte i naftnih derivata nakon poremećaja na svjetskom tržištu izazvanim ruskom agresijom na Ukrajinu. Podršku ovom zakonu dat će SDS.

Burna rasprava očekuje se na Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida po hitnom postupku koji su predložili Snježana Novaković-Bursać i Jakov Galić. Ovaj zakon je određena "protumjera" dopunama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca. Iz RS-a su tražili ukidanje ovih izmjena, da bi na kraju predložili ovaj zakon. 

Na dnevnom redu je i zahtjev poslanika Snježane Novaković-Bursać, Nebojše Radmanovića, Obrena Petrovića, Sanje Vulić, Dragana Bogdanića i Ljubice Miljanović za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost po hitnom postupku, a kojim se predviđa smanjenje stope PDV-a sa 17 na 10% na osnovne životne namirnice (lijekovi, brašno, hljeb, mlijeko, jestiva ulja i masnoće, so, šećer homogenizovana dječija hrana) te povećanje stope na 22% za luksuznu robu kao što su (visokokvalitetna vina, cigarete, luksuzni parfemi i kozmetika, nakit, luksuzna odjeća, satovi, automobili, oružje). Primjena ove izmijenjene stope odnosila bi se na period do kraja 2022. godine.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine predlagača poslanika Denisa Zvizdića, Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2020. godinu, Specijalni izvještaj o efikasnosti zakonskih rješenja u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, Specijalni izvještaj o govoru mržnje u Bosni i Hercegovini, Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2019. godini, Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2020, Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2021. godinu, Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2021. godinu, te nekoliko zastupničkih inicijativa.

#BiH
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');