Članak

Schmidt se žali na 'neizdrživ' pritisak Hrvatske, novi pokušaj nametanja Izbornog zakona

Aktivnosti koje se provode u OHR-u samo potvrđuju da je još ranije bilo jasno kako Schmidt nije odustao od nametanja.

SARAJEVO, (Patria) - Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije odustao od ideje nametanja izmjena Izbornog zakona BiH, pa je započeo nove konsultacija u OHR-u. 

Pod velom tajni održavaju se konsultacije, a visoki predstavnik će se sastajati s čelnicima političkih stranaka pojedinačno i razgovarati o izmjenama Izbornog zakona i o Ustavu Federacije.

Prema saznanjima do kojih je došla Patria, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odlučio je da krene u novi pokušaj nametanja izmjena Izbornog zakona.

Naime, kako saznajemo Schmidt se žali na "neizdrživ" pritisak Republike Hrvatske u vezi s tim pitanjem.

Ujedno, visoki predstavnik u BiH otvorio je i novu rundu razgovora sa predstavnicima političkih stranaka koji se odvijaju skoro u tajnosti, obzirom da javnost nije informisana o tome.

Podsjećamo, ranije smo objavili da će nakon odluke predsjednika FBiH Marinka Čavare da "otkoči" proces imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH (premda ni to nije urađeno) uslijediti novi pokušaj nametanja izbornog zakona.

Aktivnosti koje se provode u OHR-u samo potvrđuju da je još ranije bilo jasno kako Schmidt nije odustao od nametanja.

Schmidt je ostao imun na tvrdnje pravnih stručnjaka ali i potpredsjednika FBiH da je Čavara "diskreditirao i dodatno zakomplikovao proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Čavara je potpuno ignorirao Ustav Federacije BiH u članu IV.C.2.6.(2), koji eksplicitno propisuje proceduru imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

No, vijest da se krenulo u nove konsultacije potvrdilo je ranije sumnje da će Schmidt Čavarin potez okarakterisati kao kooperativan.

(A.Č.Z.)

#BiH