Članak

Šarović: Ponoviti glasanje za predsjednika RS, mnogi priželjkuju Dodikov odlazak

Stav predsjednika SDS-a.

(Patria) - Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je da će nepravilnosti na izborima dovesti do novog glasanja.

"Mislim da je osnovna opcija da se ponovo glasa na onim biračkim mjestima na kojima su te manipulacije utvrđene nakon prebrojavanja, a da li će CIK posegnuti za potpuni ponovnim izborima za predsjednika RS-a i potpredsjednike, to je već na njima. Uvjeren sam da će novog glasanja biti."

Pojašnjava da su u toku izborne noći vlast i njihovi pomagači krali izbore za sve nivoe.

"I za nivo predsjednika RS gdje je kandidat bio Milorad Dodik i zbog toga smo puni uvjerenja da će se to pokazati. Ne da bi mi pravdu tražili na ovaj način, kao neki alibi za poraz, nego da bi dokazali da smo pobjednici. Mislim da su Milorad Dodik i njegovi partneri krali ove izbore i da nisu pobjednici."

Šarović ističe da su bili spremni odmah na proteste.

"To smo pokazali i to, pod pritiskom javnosti, koliko i mi politički akteri, toliko i javnost, građani da su zainteresovani. Neki ogorčeni, neki su spremni više od toga. Mi smo apelovali u svakom trenutku u tih nekolko dana protesta da niko kamenicu ne baci, da niko ne razbije bilo koji prozor, da treba da čuvamo prije svega Banju Luku jer je to naš grad. Mislim da je tako bila naelektrisana atmosfera i u takvoj atmosferi je uvijek potreban trenutak da to preraste u nešto drugo. No, mi smo insistirali i uspjeli smo da obuzdamo bilo kakve namjere, pokušaje, pomisao vezano za tako nešto i pokazalo se da je to uredu. Ne želimo da situaciju zaoštravamo i komplikujemo. Ono što je do nas doprlo je da se vlast, odnosno SNSD, pripremala i za kontraproteste. Šta to sve znači, ne mogu da procjenjujem, ali to već jeste odmah opasnost. Ako imamo proteste i kontraproteste to je rizična situacija i za bezbjedonosne snage, za građane, za nas sve. Nadam se da do toga neće doći."

Navodi da opozicija Republiku Srpsku ne dovodi ni u kakav rizik.

"Vlast priziva i podstrekava i na neki način ohrabruje sve različite grupe za koje ne vidim iz kojeg razloga su zainteresovani za izbore. Naša pozicija je potpuno jasna - politički subjekti koji su bili na izborima i sami građani koje pozivamo, ništa izvan toga. Mi branimo svoje pravo, a onaj ko nije krao izbore, ko je pošteno učestvovao u izborima, zašto se boji prebrojavanja. Zašto bi se sada Dodik, vlast, SNSD i oni koji su ga podržavali na izborima, zašto bi se bojali prebrojavanja ako se to radi na transparentan način? Ako si čist, ako nisi ukrao, ako nisi manipulisao, ako nisi kupovao, ti ćeš bezbrižno da čekaš da se ovaj proces završi za 10 dana i da ti pobjeda, ako si pobijedio, bude jača, slađa i vjerodostojnija. U suprotnom, da nema prebrojavanja sumnja bi uvijek postojala i uvijek bi to bio kamen spoticanja. Ovako imat ćemo prebrojane glasačke listiće i onda će onaj ko presuđuje dati svoj stav po tom pitanju, a na nama je da svaku relevantnu odluku poštujemo. Dodik govori da neće priznati odluku CIK-a jer je on pobjednik. Za sada samo znamo da neće priznati izbore. Da li to znači i nešto drugo, to ne mogu znati."

O navodima da će se ponoviti 1997. godina Šarović kaže: "Ne prizivam, ne predskazujem i mislim da je to, ako je u bilo čijoj glavi, to je loš scenarij. Uvjeren sam da bi RS-u bilo bolje bez Dodika jer ja mislim da je on postao i regionalna smetnja, smetnja unutar RS-a, unutar cijele BiH, evropska smetnja i ja mislim da njega nigdje ne vidi niko kao budućnost. Mislim da priželjkuju svi da ode, čak i regionalno", kazao je Šarović za Mrežu. 

#BiH