Članak

SAD u 2023. godini žele postati veliki izvoznik sirove nafte

Prodaja američke sirove nafte drugim zemljama sada iznosi rekordnih 3,4 miliona barela dnevno

SARAJEVO, (Patria) -Sjedinjene Američke Države su postale globalna izvoznica sirove nafte u posljednjih nekoliko  godina, ali izvoz nije premašio njihov uvoz još od Drugog svjetskog rata. To bi se moglopromijeniti sljedeće godine, piše Reuters. 

Prodaja američke sirove nafte drugim zemljama sada iznosi rekordnih 3,4 miliona barela dnevno, uz izvoz od oko 3 miliona barela rafiniranih proizvoda kao što su benzin i dizel gorivo. Sjedinjene Države su također vodeći izvoznik ukapljenog prirodnog gasa (LNG), čiji se rast očekuje naglo u narednim godinama. 

Ali SAD troše 20 miliona barela sirove nafte dnevno, najviše na svijetu, a njihova proizvodnja nikada nije premašila 13 miliona barela dnevno. Prošlog mjeseca su podaci američke vlade pokazali da je neto uvoz sirove nafte u SAD pao na 1,1 milion barela dnevno, što je najniži nivo od početka vođenja evidencije 2001. godine. To je znatno manje nego prije pet godina, kada su SAD uvozile više od 7 miliona barela dnevno.

Sankcije i upravljanje rezervama 

Faktori koji su promijenili tu jednačinu uključuju sankcije koje ograničavaju izvoz nafte i prirodnog gasa iz Rusije te masovno oslobađanje nafte iz američkih rezervi za hitne slučajeve, u cilju borbe protiv rasta cijena goriva. 

„Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je novu potražnju za američkom energijom i trebalo bi da poveća izvoz nafte iznad stope uvoza krajem sljedeće godine, pod pretpostavkom da se proizvodnja iz škriljaca ubrza,“ rekao je Rohit Rathod, analitičar tržišta u kompaniji Vortexa koja se bavi istraživanjem energetike.

Da bi postale neto izvoznik sirove nafte, Sjedinjene Države moraju ili povećati proizvodnju ili smanjiti potrošnju. Očekuje se da će američka potražnja za naftom porasti za 0,7 posto na 20,51 miliona barela dnevno sljedeće godine, što znači da bi proizvodnja morala rasti. 

Sjedinjene Države već proizvode više nafte od bilo koje druge zemlje na svijetu, isključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju. Američka polja škriljaca se crpe, a rast proizvodnje ove godine je spor. Ukupna proizvodnja bi trebala dostići rekordnih 12,34 miliona barela dnevno sljedeće godine - ali samo ako cijene budu dovoljno visoke da podstaknu kompanije da pumpaju više. 

Operateri sa izvoznih terminala žure da povećaju svoje kapacitete kako bi bolje opslužili džinovske tankere koji mogu da prevoze više od 2 miliona barela nafte. „Rusija se pokazala kao nepouzdan dobavljač“, rekao je Sean Strawbridge, izvršni direktor najvećeg američkog izvoznog postrojenja za naftu Port of Corpus Christi. „To zaista stvara divnu priliku za američke proizvođače i američku energiju.“

Corpus Christi bi sljedeće godine mogao imati povećanje izvoza za 100.000 barela dnevno, rekao je Strawbridge, nakon rekordnih isporuka u trećem kvartalu od 2,2 miliona barela dnevno u posljednjem tromjesečju.

Analitičari kažu da bi se neto izvoz mogao smanjiti ako brojne zemlje širom svijeta padnu u recesiju, smanjujući potražnju, ili ako daljnje ublažavanje sankcija na venecuelansku sirovu naftu poveća isporuke te zemlje.

LNG faktor

Sjedinjene Države postale su najveći svjetski izvoznik ukapljenog prirodnog plina u prvoj polovini 2022. godine, nadmašivši Katar i Australiju, zahvaljujući potražnji iz Evrope i rastućim cijenama. Izvoz LNG-a će vjerovatno nastaviti da raste do 2023. godine, jer se Evropa trudi da dopuni skladište koje je iscrpljeno ove zime, rekao je Matt Smith, analitičar u Kpleru. 

Izvoz rafinerijskih proizvoda je opao zbog zatvaranja pogona i manje potražnje potrošača. SAD su izvezle u prosjeku 3,1 milion barela goriva dnevno do septembra ove godine, pokazuju podaci EIA, što je manje od 3,2 miliona barela dnevno u istom periodu 2019. Izuzetak od toga bio je dizel čiji je izvoz porastao na trogodišnji maksimum u julu od 1,3 miliona barela dnevno, pokazali su Kplerovi podaci. Predstojeća evropska zabrana ruskog goriva dovela je do prosječne isporuke dizela u Evropu na 330.000 barela dnevno u prvih 15 dana decembra, što je više od pet puta više od mjesečnog prosjeka do sada ove godine. 

 

#Svijet #SAD #Rusija #Nafta #Sankcije #LNG