Članak

POBIJEDITI BOSANSKI DEFETIZAM Kulenović: Kancerogena supstanca koja koči borbu za domovinu mora biti zaustavljena

Pobijediti defetizam na racionalnim osnovama nužna je pretpostavka, a otpor i politički, i intelektualni, i moralni, ali i onaj na ulicama je nužan zahtjev vremena.

SARAJEVO, (Patria) - "Angažiranost mladih za izlazak iz bosanskog defetizma", tema je današnje redovne sesije Kruga 99, na kojoj su govorili mladi aktivisti Rijad Ahmetović, Lejla Šabić i Eman Šabotić.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović kazao je da današnja tema ima dva ključna pojmovna određenja - angažiranost i defetizam - koja su u međusobnoj korespondenciji, naročito u sadašnjem društvenom i historijskom trenutku.

Nepokretni pokretač

- Naglasak na angažiranost mladih nije samo zbog traženja tačke oslonca za izlazak iz postojećeg stanja, niti potvrde zavodljive formule koja samo po sebi ništa novo ne nudi, "kako svijet ostaje na mladima".

Riječ je o pokretanju tog naizgled nepokretnog pokretača - mladih - na oslobađanje i glasnosti njihovih mladalačkih, svježih energija, kako bi defetizam bio tek prolazni proizvod trenutno zamrznutog društvenog stanja i državne budućnosti naše zemlje - kazao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, jedan od uglova današnje teme svakako je i sistematska konstrukcija destrukcije antibosanskih sila i unutrašnjih i vanjskih političkih snaga čija ciljana posljedica jeste defetizam, kao sociopsihološko stanje.

- Ona vrsta malodušnosti, pasivnosti i nevjerice koja suspreže sve moći otpora, projektuje predestiniranu neumitnost poraza pred halabukom nasilnika, nameće fatalističko prihvatanje realiteta.

Cilj je održavanje nepromjenjivog društvenog stanja i konačnog ishoda borbe za domovinu i prosperitetan život u domovini. Ta kancerogena i podmukla supstanca mora biti zaustavljena svim sredstvima demokratskog otpora i raspoloživim duhovim i političkim energijama - navodi Kulenović.

Ističe da je odgovornost intelektualnih i moralnih autoriteta nadasve važna bez obzira na ličnu poziciju i društvenu ulogu institucija u kojima djeluju.

- Poraz ribara ljudskih duša radi pukog preuzimanja vlasti i moći, ličnih pozicija u nomenklaturi, jeste nužan. Pravo na slobodno mišljenje jeste izraz elementarnog ljudskog dostojanstva, a demoniziranje javnih protesta samo impotentni odraz neostvarenih demokratura.

Izazovi za mlade generacije

Gorki okus iznevjerene bosanske demokratske tranzicije jeste ključni razlog daljeg urušavanja društva i razaranja bosanske države, gubljenja unutrašnjih energija i pouzdanja u dojučerašnje zapadne pijemonte ljudskih prava, političkih sloboda i ravnopravnosti svakog pojedinca - poručio je Kulenović.

Ali, dodaje, naš oslonac mora biti u onima koji su osuđeni na budućnost, na mladima generacijama koji se suočavaju sa rasutim društvenim vrijednostima i epohalno teškim pitanjima, u traganju za svojim mjestom u budućoj podjeli rada, i u nedemokratskom, sve fašiziranijem bh. društvenom ambijentu.

- Nekadašnju etabliranu i predvidljivu poziciju u procesu rada pred očima mladih mijenjaju savremene tehnologije, a artificijelna, vještačka inteligencija tek drastično mijenja i mijenjat će još i više - smatra Kulenović.

Pozicija i izazovi koji stoje pred mladim generacijama su epohalno teški. Bijeg u nepoznato ili ostanak u nezvijesnom, njihova je generacijska i životna dilema. Izbor je sasvim ličan. Ali racionalan izbor u ambijentu defetističke konstrukcije nije pouzdan.

- Pobijediti defetizam na racionalnim osnovama nužna je pretpostavka, a otpor i politički, i intelektualni, i moralni, ali i onaj na ulicama je nužan zahtjev vremena.

On mora biti proizvod ukupnog ansambla personalnih, interpersonalnih, svih društvenih struktura bosanskog društva i državotvornih snaga cijele zajednice.

Kraj podjelama unutar tih snaga označit će početak kraja defetizma, a aktivizam svakog pojedinca pobjedu nad kukavnim mirenjem sa masovnim odlascima mladih i podaništva postojećem stanju.

Prvi korak ka tome je odbacivanje međugeneracijskog podozrenja, sukoba i nerazumijevanja. Odbacivanje stigmatiziranja mladih kao amorfne mase nezainteresovane za napredak, podjednako i stigmatizacije starijih generacija kao odbačenih i beskorisnih, nužan je uslov je bržeg oporavka i države i društva - zaključio je Kulenović.

 

#BiH #Sarajevo #Krug99 #AdilKulenović