Članak

PARLAMENTANI IZBORI

Vladajuća stranka u Gruziji vodi na ključnim izborima, opozicija kaže da su pokradeni

(Patria) - Najmoćniji čovjek Gruzije pobijedio je na parlamentarnim izborima u subotu, prema prvim zvaničnim rezultatima, a opozicioni političari odbili su je priznati, javio je Reuters.

Milijarder vladajuće stranke Gruzijski san Bidzina Ivanishvili, opozicija i strane diplomate su izbore označili kao prekretnicu u kojoj će se odlučiti hoće li se Gruzija približiti Zapadu ili se nasloniti na Rusiju usred rata u Ukrajini.

Ako bude potvrđena, pobjeda Gruzijskog sna bi se pokazala kao udarac onim Gruzijcima koji se nadaju bližoj integraciji s Evropom u glasanju koje je naglašeno kao izbor između Zapada i Rusije.

Rani zvanični rezultati sa 70 posto prebrojanih biračkih mjesta, što predstavlja većinu datih glasova, pokazali su da je vladajuća stranka osvojila 53 posto, saopštila je izborna komisija.

Rezultati ne uključuju većinu glasačkih listića koje su dali Gruzijci koji žive u inostranstvu.
Opozicione stranke osporile su rezultate na brifingu za novinare održanom u ranim satima u nedjelju i rekle da ih neće prihvatiti.

„Ovo je ustavni udar“, rekao je Nika Gvaramia, lider opozicione stranke Koalicija za promjene.

„Gruzijski narod je dao glas za evropsku budućnost ove zemlje i stoga nećemo prihvatiti ove falsifikovane rezultate koje je objavio CIK (Centralna izborna komisija)“, rekla je Tina
Bokuchava, liderka opozicionog Ujedinjenog nacionalnog pokreta.

„Mi glasamo“, gruzijska koalicija izbornih posmatrača, rekla je da vjeruje da rezultati „ne
odražavaju volju građana Gruzije“, navodeći više izvještaja o zastrašivanju birača i kupovini glasova.

„Nastavićemo da tražimo poništenje rezultata“, navodi se u saopštenju.

Suparničke izlazne ankete dale su drugačije projekcije. TV kanal Imedi koji podržava Gruzijski san pokazao je da je vladajuća stranka osvojila 56%. Izlazne ankete proopozicionih kanala pokazale su velike dobitke za opozicione stranke.

Ivanishvili, povučeni osnivač Gruzijskog sna milijarder i nekadašnji premijer, proglasio je
pobjedu i pohvalio gruzijski narod. „Rijedak je slučaj u svijetu da ista stranka postigne takav uspjeh u tako teškoj situaciji. To je dobar pokazatelj talenta gruzijskog naroda“, rekao je svojim pristalicama.

Iako je Gruzijski san izgubio od kombinovane opozicije u dijelovima glavnog grada, Tbilisija, osvojio je do 90 posto u nekim ruralnim područjima.

Gruzijska opozicija u početku je slavila pobjedu, a neki posmatrači su prijavili nepravilnosti na izborima. Ali paralelno prebrojavanje koje je vodila jedna od opozicionih stranaka pokazalo je da je Gruzijski san u poziciji da osvoji većinu.

Predstavnici stranaka rekli su Reutersu da će analizirati rezultate u narednim satima, ali su se zaustavili zbog navodnih falsifikata.

#Gruzija #izbori #opozicija #Zapad #Svijet