Članak

SUHA JESEN

Sunčano sa temperaturama do 25 stepeni, lijep dan možete iskoristiti za odlazak na planinu i unaprijediti svoje zdravlje

Boje Bjelašnice u jesen (Foto: Patria)

(Patria) - Danas će u Bosni i Hercegovini prevladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Po kotlinama i uz riječne tokove prijepodne će biti dosta magle. Vjetar slab, uglavnom južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 18 i 25°C.

Ukoliko ste u prilici, ovaj dan iskoristite za odlazak na neku od okolnih planina. No, nemojte zaboraviti da zbog zimskog računanja vremena koje je počelo od 27. oktobra, od danas ranije pada mrak.

Istraživanja su pokazala da šetnja i boravak u prirodi su od izuzetne važnosti za cjelokupno zdravlje. Kretanje i fizička aktivnost važni su za razvoj svih dobnih skupina.

Za postizanje i očuvanje dobrog zdravlja preporučena je fizička aktivnost od najmanje 30 minuta, nekoliko dana u sedmici.

Tako rekreativno penjanje jača mišiće, a planinsko penjanje koristi brojne grupe mišića.
Razvijaju se vaši leđni, trbušni i nožni mišići, a također se razgibavaju i prsti, ramena, ruke. Takva tjelesna aktivnost povećava izdržljivost i jača organizam.

Iskustva pokazuju da penjanje pomaže u suočavanju s depresijom, razvijanju pozitivnih socijalnih vještina i obogaćuje cjelokupni društveni život. Dijeleći izazove i iskustva s drugim penjačima stvorit ćete nova prijateljstva, te ostvariti bliske veze i krug ljudi na koje se možete osloniti i u privatnom životu.

Boravak na planinskom zraku poboljšava vašu krvnu sliku, i povoljno utječe na imunitet.

Planinski zrak je čišći od onog u gradovima, a mjerenja već pokazuju zagađenja koja se povećavaju u sezoni grijanja.

Udisanje planinskog zraka pomaže tijelu izbaciti toksine i blagotvorno djeluje na poboljšanje imuniteta.

#planina #vrijeme #zdravlje #BiH