Članak

ODLUKA NAKON POSJETE

Evropska unija odmah daje 20 miliona eura za rekonstrukciju i oporavak nakon poplava

(Patria) - Predsjednica Evropske komisije BiH Ursula von der Leyen danas je održala odvojene sastanke sa članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Na press konferenciji Krišto se zahvalila Von der Leyen na dolasku i prijateljskom odnosu prema BiH. Tokom jučerašnjeg dana evropska zvaničnicima obišla je poplavljeno područje Jablanice te je obećala pomoć u obnovi.

"Želim joj se zahvaliti na svakom vidu potpore. Po nastanku elementarnih nepogoda aktivirali smo evropski mehanizam civilne zaštite. Radimo na pripremi aplikacije za EU fond, postoje rokovi, postoje kriteriji kako bismo u zadanom roku podnijeli ovu aplikaciju. Danas je BiH ponuđena direktna pomoć od 20 miliona eura. Na tome iskreno vam hvala", kazala je Krišto.

Razgovarano je i o obavezama BiH na EU putu.

"Bili smo u određenim teškoćama, pa i funkcioniranja institucija, ali one su bile vezane i za samu kampanju. Ali nastavljamo da radimo predano i odgovorno. Vijeće ministara BiH je radilo i izvršavalo svoje obaveze. Kada je riječ o sporazumu sa Frontexom spreman je za potpis i paraf. Isto je i sa Eurojustom. Osvrnuli smo se i na vrijeme u kojem se nalazimo. Svjesni smo svoje odgovornosti i obaveza i na tome ćemo raditi i na zakonima o sudu, VSTV-u, zaštiti osobnih podataka, Izborni zakon. Kada su u pitanju ovi zakoni, urađeni su na raznini resora i radnih grupa. Mislim da je to stvar političke volje i da ćemo ih uskoro pustiti u parlamentarnu proceduru", kazala je Krišto.

Najavila je imenovanje glavnog pregovarača i dva zamjenika jer to ne može biti direktorica Direkcije za evropske integracije.

"Dvije mjere u Planu rasta nisu usgalašene. Oko Ustavnog suda i Konkurencijskog vijeća i Vijeća za državnu pomoć. Ja sam o tome informirala EU. Informirani smo da nas očekuje tri dodatne mjere. To su mjere koje se odnose i na vizni režim, borbu protiv kriminala i korupcije, te budžetski monitoring", kazala je Krišto.

Von der Leyen je izrazila saučešće svim porodicama žrtavama poplava u BiH.

"Evropa stoji uz vas i podržat ćemo vas. Mehanizam evropske civilne zaštite je odmah reagirao jer ste zemlja kandidat i mnoge države su se odmah odazvale. Smatramo da odmah trebate pomoć i zato smo odlučili da vam dodijelimo 20 miliona eura za rekonstrukciju i oporavak", kazala je Von der Leyen.

Ona je istakla da je BiH napredovala do statusa kandidata, ali da ima još posla na ispunjavanju uslova.

"Znamo da radite na ključnim zakonima povezanim uz fundamentalne stvari i vrijednosti EU, poput demokratije i vladavine prava. Potpuno sam sigurna da će BiH nastaviti koračati ka članstvu u EU. Vaša zemlja je više puta dokazala da možete biti produktivni kada se krećete, govorite i radite kao jedno", saopštila je ona.

Dodala je da će i njen drugi mandat biti fokusiran na proširenje EU, rekavši kako su "svi uslovi za to ispunjeni", te da će na tome predano raditi na mjestu predsjednice Evropske komisije. Spomenula je i dvije važne inicijative za BiH.

"Prva je Plan rasta za Zapadni Balkan. To je naša mapa da integrišemo dijelove vaše ekonomije u jedinstveno tržište EU, te vaš put ka tom jedinstvenom tržištu kroz specifične sektore, kako bi kompanije iz BiH imale pristup. Za to trebamo reforme, kako bi imali jednake uslove, a s tim reformama dolazi dodatno finansiranje iz EU za BiH. Znam da ste posvećeni tome, pa želim reći da smo spremni da vam pomognemo kako bi finalizirali Plan rasta. Mislim da BiH zaslužuje ovu priliku", dodala je.

Druga je, kako je nastavila Von der Leyen, također povezana uz finansiranje, a zove se "plan investicija" za Zapadni Balkan koji je aktivan već četiri godine.

"Ovaj plan je u BiH mobilizirao čak 3 milijarde eura investicija, a najviše u zelenoj energiji. EU ima plan da bude 'klimatski neutralna' do 2050. godine i ako želimo da budete naša članica, moramo raditi na tom pitanju. Već vidim da više od 30 posto energije u BiH dolazi od vode i vjetra, a sada radimo na novim projektima kako bi brojku povećali. Radi se o vjetroparku na Vlašiću i u Zapadnohercegovačkom kantonu. Zajedno bi imali kapacitet da energijom snabdijevaju 100.000 domaćinstava", rekla je predsjednica Evropske komisije.

Von der Leyen je govorila i o drugim investicijama, poput gradnje pruga, te je navela i da "dijeli viziju" da će BiH postati članica EU.

#BorjanaKrišto #poplave #UrsulaVonDerLeyen #BiH
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');