Članak

ZAUSTAVITI SUKOB

Egipat ponovo domaćin razgovora s Hamasom u Kairu o oživljavanju primirja u Gazi

(Patria) - Egipatska sigurnosna delegacija sastala se s delegacijom čelnika Hamasa u Kairu u sklopu napora da se obnove pregovori o prekidu vatre u Gazi, objavila je u četvrtak egipatska državna televizija Al Qahera News, pozivajući se na neimenovani zvanični izvor, prenio je Reuters.

Egipat i Katar su djelovali kao posrednici između Izraela i Hamasa u višemjesečnim
pregovorima koji su propali u avgustu bez dogovora o okončanju borbi koje su započele kada je palestinska militantna grupa pokrenula napade na južni Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Televizija Al Aqsa koju vodi Hamas objavila je kasnije u četvrtak pozivajući se na izvore da je delegacija Hamasa, na čelu s glavnim pregovaračem i zamjenikom šefa Hamasa u Gazi Khalilom Al-Hayyom, stigla u Kairo kako bi se sastala sa šefom obavještajne agencije Hassanom Mahmoudom Rashadom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da pozdravlja spremnost Egipta da unaprijedi dogovor za oslobađanje talaca u Pojasu Gaze.

Ranije tokom dana, najviši diplomati Katara i Washingtona rekli su da će se američki i izraelski pregovarači okupiti u Dohi narednih dana kako bi pokušali ponovo pokrenuti razgovore o sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi.

#Egipat #Gaza #Hamas #Izrael #primirje #Svijet
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');