Članak

BLISKI ISTOK

Libanski mediji: Sedamnaest izraelskih udara na predgrađe Bejruta, šest zgrada srušeno

(Patria) - Libanski državni mediji izvijestili su sinoć o sedamnaest izraelskih napada na južna predgrađa Bejruta, sa šest zgrada sravnjenih s zemljom, a napuštene kancelarije proiranske televizije pogođene su u srijedu, dok rat Izraela i Hezbollaha traje mjesec dana, javio je AFP.

Na snimku AFPTV-a prikazana je ogromna eksplozija praćena manjim eksplozijama u južnim predgrađima, nakon što je izraelska vojska izdala upozorenje na evakuaciju za područje u kojem Hezbollah ima vlast.

Zvanična Nacionalna novinska agencija (NNA) izvijestila je o najmanje sedamnaest izraelskih napada, što je označilo jednu od najnasilnijih noći u ovoj oblasti od izbijanja rata između Izraela i Hezbollaha 23. septembra.

Šest zgrada je uništeno oko predgrađa Laylaki, saopštila je NNA, nazvavši te racije
„najnasilnijim u ovoj oblasti od početka rata“. Udari su uslijedili ubrzo nakon što je portparol izraelske vojske na arapskom jeziku, Avichay Adraee, izdao upozorenja o evakuaciji na društvenoj mreži X.

Međutim, nije bilo upozorenja za napad koji je pogodio četvrt Jnah u južnom Bejrutu. U tom napadu jedna osoba je poginula, a pet je ranjeno, navodi libansko ministarstvo zdravlja.

Proiranski emiter Al-Mayadeen u srijedu je rekao da je izraelski napad bio usmjeren na
kancelariju koju je ispraznio, dodajući da izraelsku vojsku smatra „odgovornom“.

NNA je rekla da se ured Al-Mayadeen nalazi u stanu u stambenoj zgradi u Jnahu. Kancelarija je pogođena sa dvije rakete i „potpuno uništena“ u napadu, koji je izazvao požar unutra, dodaje NNA.

Ured Al-Mayadeena nalazi se u blizini bivših prostorija iranske ambasade u Bejrutu i blizu kontrolnog punkta libanske vojske.

Izrael je 23. septembra pokrenuo intenzivnu zračnu kampanju u Libanu, nakon skoro godinu dana prekogranične razmjene sa Hezbollahom zbog rata u Gazi. Od tada je najmanje 1.580 ljudi ubijeno u izraelskim napadima na Liban, prema podacima AFP-a zasnovanim na podacima ministarstva zdravlja, iako će stvarni broj vjerovatno biti veći zbog trenutnog nedostataka podataka.

#Bejrut #Izrael #Liban #Svijet
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');