Članak

MAĐARSKI PREMIJER

Orban optužio EU da želi svrgnuti njegovu i ustoličiti 'marionetsku vladu'

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je Evropsku komisiju da pokušava svrgnuti njegovu vladu i ustoličiti "marionetsku vladu", usporedivši svoje protivljenje s protusovjetskim ustankom 1956. godine.

(Patria) - Mađarski premijer Viktor Orban optužio je Evropsku komisiju da pokušava svrgnuti njegovu vladu i ustoličiti "marionetsku vladu", usporedivši svoje protivljenje s protusovjetskim ustankom 1956. godine.

Orban, koji se suočava s najozbiljnijom prijetnjom u svojoj 14 godina dugoj vladavini nakon što je opoziciona stranka s novim čelnikom skočila u anketama, obratio se pristalicama na godišnjicu pobune protiv sovjetske dominacije koju je ugušila Crvena armija.

Orban ističe da su njegove suverene politike vezane uz Ukrajinu i migrante neprihvatljive Briselu.

- Znamo da nas žele ugurati u rat u Ukrajini, žele nam nametnuti migrantske kvote i predati našu djecu rodnim aktivistima. Znamo da im je na pameti i marionetska vlada, stranka koju nam žele nametnuti - rekao je Orban, aludirajući na stranku Tisza opozicionog čelnika Petera Magyara.

Njega Orban optužuje da "poziva strance da mu pomognu protiv Mađara".

Evropska komisija nije se odazvala agenciji Reuters za komentar.

Prema najnovijoj anketi provedenoj u prvoj polovini oktobra, umjerena stranka desnog centra Tisza uživa podršku 42 posto opredijeljenih glasača, a Fidesz 40 posto.

Kada se pogleda cijelo biračko tijelo, Fidesz vodi s podrškom od 29 posto, a slijedi Tisza s 26 posto.

U Mađarskoj će sljedeći izbori biti održani početkom 2026. godine.

#EU #Mađarska #ViktorOrban #Svijet
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');