Članak

ANKARA

Epilog terorističkog napada u Turskoj: Četvero mrtvih i 14 ranjenih, dvoje napadača 'neutralizovano'

Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya saopštio je da su četiri osobe poginule, a 14 ih je ranjeno u terorističkom napadu na prostorije turske zrakoplovne i odbrambene kompanije TUSAS u predgrađu Ankare.

(Patria) - Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya saopštio je da su četiri osobe poginule, a 14 ih je ranjeno u terorističkom napadu na prostorije turske zrakoplovne i odbrambene kompanije TUSAS u predgrađu Ankare.

Yerlikaya je naveo da je dvoje osumnjičenih za napad - jedan muškarac i jedna žena - "neutralizovano", te dodao da je troje povrijeđenih u teškom stanju, prenosi RSE.

"Naša borba će se nastaviti odlučno dok i posljednji terorista ne bude neutralizovan", dodao je Yerlikaya u objavi na X-u.

Nije jasno znači li izjava turskog ministra unutrašnjih poslova da su u incidentu učestvovale samo dvije osobe ili ih je bilo i više.

- Imamo četiri šehida. Imamo 14 ranjenih. Osuđujem ovaj gnusni teroristički napad i želim milost našim šehidima - izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama sastanka BRICS-a u ruskom Kazanu.

TUSAS, među ostalim projektima, dizajnira, proizvodi i sastavlja prvi turski borbeni avion KAAN, civilne avione, bespilotne letjelice i druge odbrambene, industrijske i svemirske sisteme.

Ova firma ovlaštena je za proizvodnju borbenih aviona F-16 dizajniranih u SAD-u. Također radi modernizaciju starijih aviona za tursku vojsku.

Dva glavna vlasnika su turske oružane snage i civilni ogranak turske vlade zadužen za poboljšanje odbrambenih sposobnosti i upravljanje vojnom nabavom.

Nije jasno ko bi mogao stajati iza napada. Kurdski militanti, grupa takozvana "Islamska država" i ljevičarski ekstremisti izveli su napade u toj zemlji u prošlosti.

Privatna turska televizija NTV izvijestila je da je grupa napadača stigla na ulaz u kompleks u taksiju tokom izmjene osoblja osiguranja.

Najmanje jedan od napadača aktivirao je bombu, dok su ostali napadači uspjeli ući u kompleks. Ranije su mediji izvijestili da se u kompleksu čula eksplozija praćena pucnjavom.

Snage sigurnosti, kola hitne pomoći i vatrogasci poslani su na mjestu događaja. Zaposlenici u tvornici izvedeni su na sigurno područje, javila je televizija HaberTurk.

Ured glavnog javnog tužioca u Ankari započeo je istragu o napadu, prema Jilmazu Tunču, turskom ministru pravosuđa.

U objavi na X-u se navodi da na predmetu rade zamjenik glavnog državnog tužioca uz još osam tužilaca.

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Mark Rutte saopštio je da "NATO stoji uz našeg saveznika Tursku".

"Snažno osuđujemo terorizam u svim njegovim oblicima i pomno pratimo razvoj događaja", naveo je Rutte.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Njemačke opisala je napad kao "duboko šokantan" i rekla da Njemačka osuđuje "sve oblike terorizma na najoštriji mogući način".

#Ankara #RecepTayyipErdogan #TeroristickiNapad #Turska #Svijet
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');