Članak

ŠTETA MILIONSKA

U Rs pod istragom nabavka respiratora, od 165 njih 85 nije bilo za upotrebu

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Rs, po nalogu Posebnog odjeljenja izvršili pretrese.

(Patria) - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Rs, po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva jutros su na više lokacija izvršili pretrese na području grada Banja Luka.

Pretresi su izvršeni u prostorijama Fonda zdravstvenog osiguranja Rs, privatnom objektu vršioca dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja i bivšeg direktora firme "Medietik", a u cilju pribavljanja dokaza u istrazi koju protiv v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Dejana Kusturića vodi Republičko javnog tužilaštvo zbog postojanja osnova sumnje da je počinio produženo krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, u vezi s postupcima javnih nabavki respiratora i druge medicinske opreme za vrijeme pandemije koronavirusa.

Tokom dana pojavila se informacija da je Kusturić priveden, ali je izvršen pretres njegove porodične kuće u pratnji istražilaca. On će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Prema do sada pribavljenim dokazima, tužilaštvo je utvrdilo da postoje osnovi sumnje da je v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Rs, koristeći okolnosti proglašenja pandemije koronavirusa, iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenje vršioca dužnosti direktora, te proveo javnu nabavku respiratora i medicinske opreme sa ponuđačem "Medietik", bez prethodno utvrđene tehničke specifikacije, količine respiratora kao i vrijednosti istih.

Također je utvrđeno da je od ponuđača "Medietik" zaključenjem ugovora, te kasnijim zaključenjem Aneksa ugovora Fond zdravstvenog osiguranja nabavio 165 respiratora, koji su isporučeni zdravstvenim ustanovama u Rs, od kojih 85 respiratora nikada nije upotrijebljeno jer je utvrđeno da nisu pogodni za upotrebu kod pacijenata.

Nabavkom respiratora i medicinske opreme firma "Medietk" ostvarila je prihod u visini od oko 12 miliona KM, dok je budžet Rs oštećen za više od 4 miliona KM.

#DejanKusturić #Respiratori #BiH
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');