Članak

NAKON ANALIZE

Konaković i Čampara najavili promjene u javnim preduzećima ali i Vladi KS

(Patria) - Rekonstrukcija Vlade KS bit će jedna od tema stranaka trojke i ZNG-a koji čine vlast.

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je na TVSA kako će izanalizirati rad svakog od ministara pojedinačno, jer su shvatili poruku koju su im građani poslali na održanim lokalnim izborima.

"Temeljem rezultata NiP je stranka broj 2, u kantonu najbolja, u Trojci imamo najveći broj glasova, a dobri su rezultati SDP-a i Naše stranke. Zaista smo mi u Trojci pokazali više puta da ta neka primarna ili prizemna matematika nije bila nikad razlog našeg okupljanja, vrlo smo često tu pravili dogovore i po ovom koalicionom dogovoru, prava da predlaže premijera kantona pripada Našoj stranci, ali ćemo zbog svega što smo jasno čuli od ljudi u Kantonu Sarajevo, izanalizirati ponaosob rad svakog od ministara, svakog od direktora ovih komunalnih preduzeća, ustanova. Tu imam jako puno primjedbi na pojedince, reći ću ih, naravno, njima u lice kad ih vidim", kazao je Konaković.

On je najavio određene promjene u tim preduzećima, a razgovarat će se i o promjenama u Vladi KS.

Aljoša Čampara, član Predsjedništva NIP-a i zastupnik u Skupštini KS jutros je za BHRT govorio o mogućoj rekonstrukciji Vlade KS.

"Ja ne mislim da je bitna samo rekonstrukcija par ministarstava. Treba sagledati sveukupnu situaciju kako se radi po ministarstvima. Nekad su bitnije rekonstrukcije u nekim javnim ustanovama", kazao je Čampara.

Na pitanje da li će Za nove generacije ostati dio Vlade KS, Čampara je odgovorio da nije čuo da će se neko izbacivati iz parlamentarne većine. Treba podsjetiti da stranke trojke u Skupštini KS i bez Damira Marjanovića imaju potrebnu većinu. A za svoju jednu ruku dobio je dva ministarstva u Vladi KS i to visoko obrazovanje i finansije, kao i određene javne institucije.

Kada je riječ o izboru gradonačelnika, Čampara je kazao kako će stranke trojke imati većinu u Gradskom vijeću te da NIP ima pravo predložiti ime kandidata za gradonačelnika. Potvrdio je da je Samir Avdić jedno od imena za tu poziciju.

#AljošaČampara #ElmedinKonaković #rekonstrukcija #VladaKS #BiH
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');