Članak

RASPRAVA U TOKU

Nastavljena sjednica Skupštine KS: Opozicija sumnja u motive zakonskog rješenja o Registru finansijskih obaveza KS

(Patria) - Nastavljena je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, a u okviru rasprave o Prijedlogu zakona o Registru finansijskih obaveza u KS, zastupnici su od ministra finansija Afana Kalamujića zatražili informacije o zaduženju i finansijskom stanju Kantona.

Opozicioni zastupnici izrazili su sumnju u skrivene namjene pomenutog zakonskog rješenja.

Marijela Margeta-Hašimbegović (DF) tražila je od ministra podatke koliko je zaduženje Kantona u 2022, 2023. i trenutno zaduženje.

- Koliko se Kanton Sarajevo kreditno zadužio od 2018. dolaskom ove vlasti u KS, i koliko je KS platio penala na realizaciju kredita, pitao je zastupnik Mahird Dević (SDA).

Ministar je odgovorio da će tražene podatke kao i informaciju o penalima koji su plaćeni na osnovu uglavnom ino zaduženja, dostaviti u pisanoj formi što je izazavalo negodovanje zastupnika.

Margeta- Hašimbegović izrazila je žaljenje ističući da građani imaju pravo znati informacije o potpunoj zaduženosti Kantona.

- Za mene je poražavajuće da ministar finansija ne može u ovom trenutku izaći u javnosti s tim informacijama - kazala je.

Reagirao je i Damir Marjanović, ističući da se stekao se dojam kao da je ministar izbjegao pitanje što, prema njegovom mišljenju, nije tačno.

- Rekao je da će dostaviti pismeni odgovor, da ne bi paušalno odgovorao - kazao je Marjanović.

Dević i Mersiha Mehmedagić (NiP) vodili su žestoku raspravu oko trošenja budžeta KS, debalansa i dugovanja.

#AfanaKalamujić #BudžetKS #DamirMarjanović #Finansije #KantonKS #MahirdDević #MarijelaMargeta #MersihaMehmedagić #Sarajevo #Zaduženje #BiH