Članak

REZULTATI

Izbori u Moldaviji: Vodstvo proevropske predsjednice i većina protiv puta u Evropsku uniju

(Patria) - Rezultati zasnovani na dijelu glasova pokazali su da je 56% Moldavaca na nedjeljnom referendumu glasalo sa „ne“ o njihovim težnjama prema Evropskoj uniji i stavilo sadašnju predsjednicu Maiu Sandu samo nekoliko postotnih poena ispred njenog rivala na predsjedničkim izborima.

Rezultati objavljeni na web stranici Centralne izborne komisije mijenjali su se u realnom vremenu, ali bi mogli predstavljati veliki politički nazadak za njenu prozapadnu vladu ako ostanu takvi.

Sa 34% prebrojanih glasačkih listića, izborna komisija kaže da Sandu ima 35% glasova, ispred Alexandra Stolianogla (57), bivšeg glavnog tužioca kojeg podržava proruska Partija socijalista, sa 29%, javio je Reuters.

Taj rezultat bi utro put do potencijalno drugog kruga izbora. Iako se rezultati još uvijek mogu promijeniti kako se više glasačkih listića broji, posebno među
velikom zapadnom dijasporom, oni su gotovo sigurno šok za tim predsjednice Sandu.

Ankete su pokazale da je bila puno ispred Stolianogla i drugih političara, iako su su tada mnogi birači još uvijek bili neodlučni. Izbori su bili zasjenjeni nizom navoda o miješanju u izbore od strane tajkuna kojeg podržava Rusija Ilana Shora. Rusija je negirala bilo kakvo miješanje, kao i Shor da radi bilo šta pogrešno.

Vlast u Moldaviji se naizmjenično mijenjala između prozapadnih i proruskih vlada od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Veze s Moskvom su se pogoršale pod Sandu. Njena vlada je osudila rusku invaziju na Ukrajinu, optužila Rusiju da planira njeno svrgavanje i diverzifikovala snabdijevanje energijom nakon što je Rusija smanjila isporuke gasa.

Oazu Nantoi, poslanik njen stranke PAS, govoreći o izborima, rekao je da su rezultat ruskog „hibridnog“ uplitanja, uključujući dezinformacije.

„Mi smo u sivoj zoni i pod velikim uticajem Putina. Očigledno je da preliminarni rezultati odražavaju stvarne brojke“, rekao je.

#Alex57 #Evropska #Izbori #MaiuSandu #Moldova #Nantoi #PutinInfluence #Referendum #Sandu35 #Stolian #Svijet