Članak

TOR WENNESLAND

Koordinator UN-a za Bliski istok: Noćna mora za Palestince u Gazi se pojačava

Specijalni koordinator UN-a za Bliski istok Tor Wennesland saopštio je jučer da u Pojasu Gaze nema sigurnog mjesta za civile.

(Patria) - Specijalni koordinator UN-a za Bliski istok Tor Wennesland saopštio je jučer da u Pojasu Gaze nema sigurnog mjesta za civile, apelujući da se rat privede kraju.

Wennesland je također naveo da se u Gazi nastavljaju nemilosrdni izraelski napadi i da se, kako je rekao, noćna mora za Palestince pojačava.

Upozorio je na sve goru humanitarnu krizu usred sukoba na sjeveru Gaze. Naveo je i da su noć ranije u Beit Lahiji u izraelskim vazdušnim napadima poginule desetine ljudi.

Tome su prethodile pojačane vojne operacije u kojima je bilo desetina civilnih žrtava, uz skoro potpuni nedostatak humanitarne pomoći za stanovnike sjevera.

Wennesland je osudio nastavak napada na civile, naglasivši da se ovaj rat mora okončati.

"Taoci koje drži Hamas moraju se osloboditi, raseljavanje Palestinaca mora prestati i civili moraju biti zaštićeni gdje god da su. Humanitarna pomoć mora biti neometano isporučena", poručio je Wennesland.

Ministarstvo zdravlja u Gazi jučer je saopštilo da je 87 ljudi poginulo ili nestalo pod ruševinama, dok ih je 40 ranjeno poslije napada na Beit Lahiju na sjeveru Gaze. Izraelska vojska saopštila je da te izvještaje provjerava.

#BeitLahiji #Civilians #Gaza #HumanAid #Israel #Palestine #TorWennesland #UN #WarEnd #Wennesland #Svijet