Članak

MIKE JOHNSON

SAD istražuju navodno curenje povjerljivih planova Izraela za napad na Iran

SAD će uskoro istražiti curenje visoko povjerljivih obavještajnih dokumenata koji opisuju pripreme Izraela za uzvratni udar na Iran, saopštio je jučer predsjedavajući Predstavničkog doma SAD-a Mike Johnson.

(Patria) - SAD će uskoro istražiti curenje visoko povjerljivih obavještajnih dokumenata koji opisuju pripreme Izraela za uzvratni udar na Iran, saopštio je jučer predsjedavajući Predstavničkog doma SAD-a Mike Johnson.

Dokumenti, datirani na 15. i 16. oktobar, prvobitno su u petak objavljeni u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenijela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Oni nose oznaku "strogo povjerljivo" i imaju obilježja koja ukazuju da ih mogu vidjeti samo SAD i drugi članovi saveza Pet očiju - Australija, Kanada, Novi Zeland i Velika Britanija, navodi CNN.

Dokumenti opisuju, kako izgleda, izraelske vojne pripreme za napad na Iran. U jednom od njih navodi se da je materijal sastavila američka Nacionalna geoprostorno-obavještajna agencija (NGA).

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson potvrdio je za CNN da je istraga "u toku i da ću dobiti brifing o tome za nekoliko sati".

Pentagon je saopštio da ispituje izvještaje. NGA zasad nije komentarisala slučaj.

List The New York Times (NYT) izvijestio je da američki zvaničnici "pokušavaju utvrditi izvor curenja, koji opisuje vojne vježbe i postavljanje oružja, i koliko bi to moglo biti štetno".

"Dokumenti, koji nude tumačenje satelitskih snimaka, pružaju uvid u potencijalni napad Izraela na Iran u narednim danima", navodi NYT.

Mnogi vladini zvaničnici i posmatrači širom svijeta rekli su da očekuju da će Izrael napasti Iran iz odmazde za iranski raketni napad ranije ovog mjeseca - za koji Teheran kaže da je sam po sebi odmazda za prethodni napad Izraela.

Zvaničnici su za NYT rekli da dokumenti nisu sveobuhvatna procjena onoga što Washington zna o izraelskim planovima i da predstavljaju samo ono što bi analitičari koji gledaju satelitske snimke mogli da utvrde.

#FiveEyes #Iran #IsraelIran #Izrael #MikeJohnson #NGA #NYTimes #Pentagon #SatImages #Telegram #Svijet