Članak

OKOM KAMERE BORISA TROGRANČIĆA

Jeste li čuli za nacionalni spomenik Smrike: Dvanaest kamenih zmajeva široko otvorenih očiju bdije nad Novim Travnikom

Lovca na predivne kadrove, fotografa Borisa Trogrančića znatiželja je ovog puta odvela do nacionalnog spomenika BiH kod Novog Travnika.

Foto: Boris Trogrančić/YouTube/Screenshot

(Patria) - Lovca na predivne kadrove, fotografa Borisa Trogrančića znatiželja je ovog puta odvela do nacionalnog spomenika BiH kod Novog Travnika.

Smrike, spomenik poznat i pod nazivom Kameni zmajevi, predstavlja nevjerovatan prizor koji zadivljuje, čudi, izaziva strahopoštovanje, ali i tugu.

Dvanaest kamenih skulptura predstavlja isti broj čuvara koji širom otvorenih očiju čuvaju nedužne ljude tog kraja.

"Na fotografskom putu često zaobiđem prostor centralne Bosne i Hercegovine, koji je zapravo prepun predivnih prizora prirodnih ljepota i kulturne ostavštine.

Iznenađuje me da za ovo mjesto zna jako mali broj ljudi - zapravo s kim god sam pričao, nikad nije čuo za taj unikatni spomenik - priča za Punkufer Trogrančić o spomeniku izgrađenom 1975. po nacrtu arhitekte Bogdana Bogdanovića, koji predstavlja spomen žrtvama fašizma Drugog svjetskog rata.

Pojašnjava da nesvakidašnji spomenik čini 12 skulptura visokih dva metra, a nalazi se nedaleko od Novog Travnika, na prostranoj, pomalo izolovanoj visoravni.

- Nekropola žrtvama fašizma u Novom Travniku jedan je od brojnih spomenika koje je Bogdanović dizajnirao na prostoru bivše Jugoslavije. Poznatiji među njima su Jasenovački cvijet i partizansko groblje u Mostaru - ističe Trogrančić.

#BogdanB #BorisT #Jasenovac #KameniZ #Mostar #Nekropola #NoviTrav #Patria #Smrike #magazin1