Članak

OD 24. DO 27. OKTOBRA

Svjetski ujgurski kongres u Sarajevu bira novo rukovodstvo, od Ambasade Kine dobio prijetnje da otkaže okupljanje

Svjetski ujgurski kongres (WUC) od 24. do 27. oktobra održat će u Sarajevu internacionalnu konferenciju i 8. Generalnu skupšinu na kojoj će izabrati novo liderstvo.

(Patria) - Svjetski ujgurski kongres (WUC) od 24. do 27. oktobra održat će u Sarajevu internacionalnu konferenciju i 8. Generalnu skupšinu na kojoj će izabrati novo liderstvo.

Iz WUC-a tvrde da su od Ambasade Kine u Sarajevu primili prijetnje da otkažu okupljanje, prenosi Istraga.ba.

Kako su saopštili iz WUC-a, tokom Skupštine izabrat će rukovodstvo i članove odbora na demokratski način od strane predstavnika pridruženih organizacija, koje predstavljaju globalnu ujgursku zajednicu.

Generalnoj skupštini prethodit će Međunarodna konferencija o temi "Od bosanskog do ujgurskog genocida: Lekcije naučene".

"Ova konferencija ima za cilj da okupi ujgurske aktiviste, predstavnike civilnog društva, međunarodne i ujgurske naučnike, kao i stručnjake i kreatore politike sa ciljem da podstiču i održavaju efikasne načine saradnje između različitih ujgurskih i drugih grupa civilnog društva i pronađu nove načine za proširenje našeg rada.

Tematska pitanja u rasponu od zvjerskih zločina, odgovornosti, globalnih lanaca nabavke do transnacionalne represije bit će u centru rasprave", objavili su iz WUC-a.

WUC je na svom X profilu objavio da prima prijetnje od kineske ambasade u Sarajevu koja navodno vrši pritisak da se Skupština otkaže, hapsi njihove delegate, konkretno bivšeg predsjednika Isa Dolkuna i montira saobraćajne nesreće.

#ambasadakine #bih #kina #Sarajevo #Ujguri #wuc