Članak

SASTANAK U NAPULJU

Ministri odbrane G7 pružili podršku nepovratnom putu Ukrajine u NATO

Ministri odbrane G7 zemalja, vodećih demokratija svijeta, podržavaju "nepovratan put Ukrajine prema punoj euroatlantskoj integraciji, uključujući i članstvo u NATO-u", objavili su u zajedničkom saopštenju.

(Patria) - Ministri odbrane G7 zemalja, vodećih demokratija svijeta, podržavaju "nepovratan put Ukrajine prema punoj euroatlantskoj integraciji, uključujući i članstvo u NATO-u", objavili su u zajedničkom saopštenju.

"Naglašavamo svoju namjeru da nastavimo pružati podršku Ukrajini, uključujući i kratkoročnu i dugoročnu vojnu pomoć u njenoj borbi protiv Rusije.

Ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku slobodi, suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, koliko god je potrebno", rekli su ministri G7 zemalja nakon sastanka u italijanskom Napulju.

Pozvali su Iran da prestane podržavati palestinski Hamas, kao i libanonski Hezbollah i hutiste u Jemenu.

"G7 poziva Iran da se suzdrži od davanja podrške Hamasu, Hezbollahu, hutistima i drugim nedržavnim akterima, kao i od preduzimanja bilo kakvih dodatnih mjera koje bi mogle destabilizovati regiju i pokrenuti proces nekontrolisane eskalacije", dodali su ministri u zajedničkoj izjavi.

#G7 #Italija #Napulj #Svijet