Članak

NAJVIŠE NA DIZEL

Bh. građani i privreda u prvih devet mjeseci 2024. na gorivo potrošili 3,5 milijardi KM

Na lož ulje, koje se najmanje koristi, utrošeno je oko 60 miliona KM.

(Patria) - Od početka godine do kraja septembra u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je 1,6 milijardi litara benzina, dizela, lož ulja i drugih goriva, ukupne uvozne vrijednosti 1,6 milijardi KM ili prosječne maloprodajne veće od 3,5 milijardi KM, piše Capital.ba.

Uvozna vrijednost goriva znači da je to roba prije carinjenja, na koju se dodaje niz dadžbina - akcize u rasponu od 30-45 feninga u zavisnosti od vrste goriva, te dvije putarine - za održavanje puteva 15 feninga i za izgradnju puteva 25 feninga. Ukupno od 0,7KM do 0,85KM.

Kada se na sve to doda i PDV, država na svaki litar dobije približno 1KM, plus marža prodavca može iznositi do 0,25 KM po litru.

Iz udruženja naftaša i FBiH i Rs kažu da preciznu statistiku koliko troše domaćinstva nema, ali da znaju koliko se goriva troši.

- U FBiH se godišnje potroši između 920-950 miliona litara goriva - kazao je za Capital predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH Milenko Bošković.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Rs Đorđe Savić također ističe da nema statistike koliko troše domaćinstva, ali da zna da se oko 40 miliona litara potroši u rudnicima i drugim velikim privrednim potrošačima.

- U Rs se godišnje potroši oko 650 miliona litara raznih goriva, od toga oko 40 miliona ide za rudnike i druga postrojenja, što znači da se na pumpama natoči oko 610 miliona litara goriva - kazao je Savić.

Prema statistici kojom on raspolaže, u Bosni i Hercegovini posluje oko 1.200 pumpi, oko 500 u Rs i 700 u FBiH, a prosječna prodaja na pumpi je oko 130 miliona litara.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za prvih devet mjeseci ove godine govore da je najviše uvezeno dizela -1,4 milijardi litara. Ako se uzme u obzir da je prosječna cijena dizela 2,3 KM po litru, samo na dizel građani i privreda u BiH izdvojili su više od tri milijarde KM (3.310.635.711 KM).

Benzina je potrošeno 129,8 miliona litara, a uzme li se u obzir da je prosječna cijena litra 2,2 KM, za ovo gorivo je utrošeno 285,6 miliona maraka.

Na lož ulje, koje se najmanje koristi, utrošeno je oko 60 miliona KM.

Ako se prostom računicom podijeli broj uvezenih litara do kraja septembra od 1,6 milijardi i broj stanovnika u BiH od 3,5 miliona prema posljednjem popisu, onda to znači da je u BiH po glavi stanovnika potrošeno 453 litara.

Ako to pomnožimo s prosječnom cijenom od 2,3 KM, znači da je u BiH po glavi stanovnika, kroz privredu i privatnu potrošnju, za prvih devet mjeseci ove godine utrošeno više od 1.000 KM.

#BosnaiHercegovina #gorivo #Nafta #Biznis #Ekonomija