Članak

BLISKI ISTOK

Hamas odbija osloboditi izraelske taoce dok u Gazi ne bude uspostavljeno primirje

Hamas je jučer potvrdio da su izraelske snage ubile lidera te grupe Yahyu Sinwara u Gazi i ponovio da taoci oteti iz Izraela prije godinu neće biti oslobođeni dok se ne postigne primirje u enklavi i izraelski vojnici povuku.

(Patria) - Hamas je jučer potvrdio da su izraelske snage ubile lidera te grupe Yahyu Sinwara u Gazi i ponovio da taoci oteti iz Izraela prije godinu neće biti oslobođeni dok se ne postigne primirje u enklavi i izraelski vojnici povuku.

- Sinwar je umro boreći se protiv okupacione vojske do posljednjeg trenutka - rekao je Khalil al-Hayya, Sinwarov zamjenik koji živi u Kataru i zastupao je Hamas tokom nekoliko rundi pregovora o prekidu vatre, prenosi VOA.

Al-Hayya dodaje da Hamas neće vratiti taoce "prije kraja agresije i povlačenja iz Gaze".

Hamas je u saopštenju pozdravio Sinwara kao heroja zato što se "nije povukao, zato što je držao oružje i suprotstavio se okupacionoj vojsci".

Izraelska vojska objavila je snimak Sinwara, navodno prije smrti, na kojem se vidi kako jedan muškarac sjedi na stolici u oštećenoj zgradi, teško ranjen i prekriven prašinom. Zatim podiže ruku i štapom gađa izraelski dron.

Na fotografijama koje je poslije objavila izraelska vojska vidi se tijelo muškarca, poluzakopano u ruševinama sa povredom glave.

#Agresija #AlHayya #Gaza #Hamas #Heroj #Izrael #Katar #Sinwar #Taoce #Vojska #svijet