Članak

HAG

Odbijen zahtjev zločinca Lukića za prijevremeno puštanje: Od 2017. niti jedan zločinac nije izašao na slobodu

(Patria) - Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciela Gatti Santana odbila je zahtjev ratnog zločinca Sredoja Lukića za prijevremeno puštanje na slobodu.

Zahvaljujući kontinuiranim naporima udruženja žrtava i svijedoka genocida i uz podršku drugih, uglavnom lokalnih udruženja, te savjesnom radu predsjednika MRMKS Carmela Agiusa ali i Gatti Santana, niti jedan presuđeni ratni zločinac od 2017. godine nije pušten na prijevremenu slobodu, što je do tada bio normalan postupak.

Podsjetimo, Lukić je u Hagu osuđen na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u Višegradu

“Iako je Lukić odslužio dvije trećine kazne i stoga ima pravo na to, smatram da Zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu treba odbiti”, navodi se.

Dodaje se da su značajni faktori protiv njegovog prijevremenog puštanja na slobodu, uključujući veliku težinu njegovih zločina i njegov propust, te nedovoljne znakove rehabilitacije. Dalje, nema dokaza koji utvrđuje postojanje uvjerljivih humanitarnih razloga koji bi opravdali zahtjev.

“Iz gore navedenih razloga, a na osnovu člana 26. Statuta i pravila 150. i 151. Pravila, ovim odbijam Prijavu”, navodi se.

Sredoje Lukić je također proglašen krivim za pomaganje i podržavanje u počinjenju djela progona, nehumanih djela, ubistva i okrutnog postupanja. Konkretno, on je proglašen krivim za premlaćivanja u logoru u Uzamnici i za paljenje kuće u Pionirskoj ulici.

Treba napomenuti da, zahvaljujući kontinuiranim naporima Udruženja žrtava i svjedoka genocida i uz podršku drugih, uglavnom lokalnih udruženja, te savjesnom radu predsjednika MRMKS Carmela Agiusa ali i Gatti Santana, niti jedan presuđeni ratni zločinac od 2017. godine nije pušten na prijevremenu slobodu, što je do tada bio normalan postupak.

#BeliOrlovi #BiH #CarmeloAgius #GattiSantana #Genocid #HaškiTribunal #MilanLukić #Rudo #Višegrad #Zločin #bih