Članak

RANIJI DOGOVOR

Bandić: Ako Kapidžić bude kandidat za gradonačenika Sarajeva, SBiH će ga podržati

(Patria) - Iako još uvijek nisu formirana općinska vijeća niti su utvrđeni rezultati Lokalnih izbora, određena kombinatorika oko broja gradskih vijećnika u Gradskom vijeću Sarajeva već postoji.

Razlika u broju vijećnika između dva bloka bit će u jednom ili dva vijećnika. Za sada je jedini poznati kandidat za gradonačelnika Sarajeva Faruk Kapidžić iz SDA.

On je istakao kako postoji dogovor u okviru stranaka SBiH, DF i SDA da ta stranke ponudi kandidata za gradonačenika Sarajeva.

Gostujući u Jutarnjem programu BHT-a, zastupnik SBiH-a u Skupštini KS i kandidat za načelnika Novog Sarajeva Muamer Bandić kojem je pobjeda izmakla za nekoliko stotina glasova, potvrdio je da bi SBiH dala podršku ukoliko kandidat bude upravo Kapidžić.

"Ukoliko je gospodin Kapidžić kandidat za gradonačelnika, mi ćemo ga podržati", rekao je Bandić.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva se sastoji od 28 vijećnika. Svako općinsko vijeće općina koje čine Grad Sarajevo bira po sedam vijećnika u Gradsko vijeće. Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, pojedinačno bit će garantiran minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a grupi ostalih najmanje dva mjesta.

No, sama procedura izbora gradonačelnika može se očekivati tek oko kraja februara ili početkom marta dok se okončaju sve potrebne procedure.

Iz Naroda i pravde istakli su kako će i oni ponuditi kandidata i da je to bio dogovor trojke prije Lokalnih izbora. Nezvanično, to će biti Samir Avdić, aktuelni dogradonačelnika Sarajeva.

#Aktuelno #MuamerBandić #FarukKapidžić #gradonačelnik #SamirAvdić