Članak

BLISKI ISTOK

Hezbollah kaže da pokreće novu fazu u ratu protiv Izraela

(Patria) - Libanski Hezbollah je u četvrtak rekao da pokreće novu fazu u svom ratu protiv Izraela, rekavši da je prvi put koristio precizno navođene projektile protiv izraelskih trupa, javio je AFP.

Izrael napada južni i istočni Liban, područja u kojima Hezbollah ima vlast, otkako je izbio sveopšti rat 23. septembra. U libanskim pograničnim selima, rivali su se upustili u borbu iz neposredne blizine nakon što je Izrael pokrenuo kopnenu invaziju prošlog mjeseca.

Hezbollah „najavljuje prelazak na novu i eskalirajuću fazu u sukobu s izraelskim neprijateljem, što će se odraziti na razvoj događaja i događaje u narednim danima“, navodi se u saopštenju grupe.

Najava je uslijedila nakon što je izraelska vojska u četvrtak rekla da su njene snage ubile Yahyu Sinwara, vođu Hamasa, koji je saveznik Hezbollaha.

U izjavi se, međutim, ne spominje šef Hamasa. Navodi se da su „stotine boraca...u potpunosti spremni da se suprotstave svakom izraelskom kopnenom upadu u južna libanska sela“, uz napomenu da su napadi na Izrael pojačani posljednjih dana. Rečeno je da raketni udari nastavljaju da „eskaliraju iz dana u dan“, pri čemu su „precizno navođeni... prvi put raspoređeni“.

Izrael je 27. septembra ubio Hezbollahovog vođu Hassana Nasrallaha u zračnom napadu u Bejrutu. Izrael traži da Hezbollah bude pomaknut od granice kako bi se osiguralo da se njegovi građani mogu vratiti svojim domovima u sjevernom Izraelu.

Ranije u četvrtak, poslanik Hezbollaha Hassan Fadlallah rekao je da izraelska vojska ne kontroliše u potpunosti nijedno selo u južnom Libanu.

#Beirut #Fadlallah #Hamas #Hassan #Hezbollah #Izrael #Liban #Selo #Sinwar #Yahya #Svijet