Članak

PRAVNI EKSPERT

Išerić: Mnogi su se probudili, u skorije vrijeme bit će budni svi

Pravni ekspert Enver Išerić osvrnuo se na svom Facebook profilu na javnu press konferenciju koju su bh. intelektualci jučer organizovali ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, povodom antidržavnog djelovanja Christiana Schmidta.

(Patria) - Pravni ekspert Enver Išerić osvrnuo se na svom Facebook profilu na javnu press konferenciju koju su bh. intelektualci jučer organizovali ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, povodom antidržavnog djelovanja Christiana Schmidta.

"Željelo se skrenuti pažnju cijeloj međunarodnoj zajednici da je visoki predstavnik izašao iz svojih okvira. Umjesto za Bosnu i Hercegovinu, on radi protiv Bosne i Hercegovine. Umjesto da štiti ljudska prava, on štiti diskriminaciju i zagovara daljnje etničke podjele.

Umjesto da ukloni s političke scene sve one koji krše Dejtonski mirovni sporazum i zagovaraju nekakve secesije, što u prijevodu znači rat, on pokušava uplašiti građane ove države i Evropski sud za ljudska prava da bi presuda 'Kovačević' mogla ugroziti mir u Bosni i Hercegovini.

Jučer je poslana jasna poruka i Schmidtu i cijeloj međunarodnoj zajednici - borit ćemo za jednaka prava svakog građanina naše države. A državu ćemo braniti svim sredstvima. I svojim životima.

Ali još jedna stvar me posebno raduje. Na Facebook stranici jučer sam objavio jedan kratki tekst pod naslovom 'Budi budna nacijo!' i imam osjećaj, a dobio sam ga na ovoj konferenciji, da se nacija budi.

Budi se akademska zajednica. Puno je univerzitetskih profesora uzelo učešće na konferenciji i poslali su vrlo jasne poruke. Nikada do sada niti jedno društveno pitanje nije na jednom mjestu okupilo više intelektualaca.

Bravo akademska zajednico. Mnogi su se probudili. A u skorije vrijeme bit će budni svi. To je veliki uspjeh ove konferencije.

Druga poruka moga teksta bila je da se probudi cijela država, ali i poruka političarima da ne prelaze preko krvi naših šehida i da se ne svađaju zbog položaja.

Nadam se da će se i ovo u skorije vrijeme dogoditi. Znam da će biti teško, jer neprijateljima naše svađe odgovaraju i oni kavgu zaturaju. Budimo zajedno u miru, u ratu zajedno moramo", poručio je Išerić.

#Akademska #Bosna #ChristianSchmidt #Dejton #EnverIšerić #Ljudska #Nacija #OHR #Prava #Sarajevo #BiH