Članak

PRIHVAĆEN PRIJEDLOG TUŽILAŠTVA

Kantonalni sud Salamoviću i Sulejmanoviću zabranio obavljanje direktorskih funkcija

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva te odredio mjere zabrane obavljanja direktorskih funkcija direktoru KJKP Rad Nijazu Salamoviću i izvršnom direktoru Željeznica FBiH Reufu Sulejmanoviću.

Foto: Faktor.ba

(Patria) - Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva te odredio mjere zabrane obavljanja direktorskih funkcija direktoru KJKP Rad Nijazu Salamoviću i izvršnom direktoru Željeznica FBiH Reufu Sulejmanoviću.

Ovu informaciju za Faktor.ba potvrdili su iz Kantonalnog suda, a odluku je donijela sutkinja za prethodni postupak Jasmina Sazdovski.

Podsjetimo, Salamović i Sulejmanović uhapšeni su u ponedjeljak u sklopu istrage nezakonitih imenovanja u KJKP Rad.

Tužilaštvo je ranije saopštilo kako je procijenilo da se predloženom mjerom zabrane obavljanja trenutnih poslova direktora KJKP Rad i v.d. izvršnog direktora u JP Željeznice FBiH, kao i onemogućavanjem osumnjičenima da budu imenovani na funkciju u drugom javnom preduzeću ili organu uprave, u potpunosti može postići svrha zaštite javnog , odnosno interesa društva, kao i nesmetano okončanje istrage.

Po nalogu Tužilaštva KS, pripadnici MUP-a KS priveli su prekjučer ukupno osam osoba, među kojima i bivšu direktoricu Veru Arnautović i članove Nadzornog odbora ovog preduzeća.

Iz Tužilaštva su naveli kako se oni sumnjiče da su u protekle tri godine nezakonito imenovali Salamovića - prvo za izvršnog direktora, a potom i za direktora preduzeća, iako nije ispunjavao uslove za ove pozicije.

Kako se moglo čuti na jučerašnjem ročištu za određivanje mjera zabrane, suština cijele priče jeste u tome da je Salamović nezakonito imenovan za vršioca dužnosti izvršnog direktora u Radu, a kasnije i na mjesto direktora tog kantonalnog preduzeća kao rezultat političkog dogovora NiP-a i Naše stranke.

Članovi tadašnjeg nadzornog odbora mijenjali su čak i Statut preduzeća kako bi mu omogućili da ispuni uslove za obavljanje direktorske pozicije, dok je on sam sebi izdao tri potvrde o radnom iskustvu na rukovodećim pozicijama u vlastitoj firmi Dilber d.o.o. Sarajevo, iako je u to vrijeme radio u drugim firmama kao komercijalista i prodajni zastupnik.

#KJKPRad #mupk #NijazSalamović #sulejmano #TužilaštvoKS #BiH