Članak

POSLANO PISMO

SAD upozoravaju Izrael da bi pomoć mogla biti obustavljena zbog situacije u Gazi

(Patria) - Sjedinjene Američke Države upozorile su Izrael na mogućnost uskraćivanja neke pomoći ako ne bude poboljšanja isporuke pomoći Palestincima u Gazi, saopštio je u utorak State Department.

U pismu poslatom u nedjelju, državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin su „jasno stavili do znanja vladi Izraela da postoje promjene koje moraju ponovo učiniti kako bi vidjeli da će se nivo pomoći koja stiže u Gazu vratiti od na vrlo, vrlo niskom nivou na kojem je danas“, rekao je novinarima portparol State Departmenta Matthew Miller, javio je AFP.

U pismu se ukazuje na američki zakon koji zahtijeva da „primaoci američke vojne pomoći ne arbitrarno poriču ili ometaju pružanje američke humanitarne pomoći“.

„Nadamo se da će Izrael napraviti promjene koje smo zacrtali i koje smo preporučili, a kao rezultat tih promjena doći će do dramatičnog povećanja humanitarne pomoći.“

Pismo, sedmicama prije američkih izbora, dolazi godinu dana od poečtka rata između Izraela i Hamasa u kojem je predsjednik Joe Biden više puta izrazio zabrinutost zbog nedostatka humanitarne pomoći i velikih civilnih žrtava, ali se zna da je samo jednom blokirao američku pošiljku u milijardama dolara pomoći Izraelu.

Miller je negirao bilo kakvu vezu sa američkim izborima. U pismu se poziva na akciju u roku od trideset dana, što će pasti po završetku glasanja. „Nismo mislili da je prikladno poslati pismo i samo reći da se ovo mora dogoditi preko noći“, rekao je Miler.

On je ukazao na to da Izrael šalje pomoć preko prelaza Erez u Gazu u ponedjeljak, dan nakon što je Blinken poslao pismo.

„Veoma želimo da promjene ne čekaju trideset dana, već da se dese odmah“, rekao je.

#Aid #Austin #Biden #Blinken #Gaza #Hamas #Help #Israel #Miller #USA #Svijet