Članak

TEHNOLOŠKI GIGANT

Google će ogromnu žeđ za strujom zadovoljiti kupovinom nuklearnih reaktora

Kako bi zadovoljio ogromnu žeđ za energijom svojih data centara za vještačku inteligenciju, američki gigant Google sklopio je dogovor o kupovini nekoliko nuklearnih reaktora.

(Patria) - Kako bi zadovoljio ogromnu žeđ za energijom svojih data centara za vještačku inteligenciju, američki gigant Google sklopio je dogovor o kupovini nekoliko nuklearnih reaktora.

Tehnološka korporacija naručila je šest ili sedam malih nuklearnih reaktora od kalifornijske energetske kompanije "Kairos Power". Prvi će biti operativan do 2030., a ostali 2035. godine.

U Googleu se nadaju kako će tako osigurati ekološko rješenje za napajanje svojih data centara za vještačku inteligenciju, koji zahtijevaju ogromne količine električne energije.

"Nuklearni reaktori su čist i stalan izvor energije koji će nam pomoći da na pouzdan način zadovoljimo potrebe struje - navode iz Googlea.

Nagli razvoj generativne vještačke inteligencije, kao i veliki serverski centri za cloud skladištenje podataka, povećao je potražnju za električnom energijom.

Prošlog mjeseca je Microsoft sklopio ugovor s nuklearkom "Ostrvo tri milje", zbog čega je elektrana, u kojoj se odigrao nuklearni akcident 1979., aktivirana prvi put nakon pet godina.

Amazon je također kupio data centar napajan energijom iz nuklearne elektrane "Talen Energy".

Lokacije novih elektrana i finansijski detalji ugovora još nisu objelodanjeni.

Google se dogovorio da kupi ukupno 500 megawatta električne energije od "Kairosa", koji već gradi demonstracioni reaktor u Tennesseeju, planiran da bude završen do 2027. godine.

- Električnoj mreži potrebni su novi izvori energije kako bi podržala razvoj vještačke inteligencije od koje zavisi napredak nauke i ekonomije i povećava nacionalnu konkurentnost i ekonomski rast - rekao je direktor za energiju i klimu u kompaniji Google Michael Terrell.

#AI #Amazon #DataCentar #Energija #Google #Kairos #Microsoft #Ostrvo #Reaktori #Tennessee #Ekonomija