Članak

LONDON

Prvi put testirana nova vakcina protiv raka

Pacijent s rakom pluća na University College London Hospitals (UCLH) je prvi koji je primio novu vakcinu protiv raka osmišljenu da pokrene imunološki sistem da prepozna i bori se protiv stanica raka

(Patria) - Pacijent s rakom pluća na University College London Hospitals (UCLH) je prvi koji je primio novu vakcinu protiv raka osmišljenu da pokrene imunološki sistem da prepozna i bori se protiv stanica raka, prenosi N1.

Istraživačka imunoterapija raka pluća mRNA za rak pluća nemalih stanica (NSCLC), poznata kao BNT116, koristi messenger RNA (mRNA) za predstavljanje uobičajenih tumorskih markera iz NSCLC-a imunološkom sistemu pacijenta, s ciljem pomoći imunološkom sistemu da prepozna i bori se protiv stanica raka koje izražavaju te markere.

Vakcina, koja se testira u britanskoj bolnici UCLH, osmišljena je za specifično pojačavanje imunoloških odgovora protiv meta koje primarno izražavaju stanice raka, smanjujući rizik od toksičnosti za zdrave, nekancerogene stanice, za razliku od kemoterapija, koje često utječu na kancerogene i zdrave stanice.

- Rak pluća ostaje vodeći uzrok smrti od raka u cijelom svijetu, s procijenjenih 1,8 miliona smrti u 2020. godini.

Sada ulazimo u ovu vrlo uzbudljivu novu eru kliničkih ispitivanja imunoterapije temeljene na mRNA za istraživanje liječenja raka pluća, zahvaljujući temeljima koje je postavio Ured za nauku o životu, unutar Odjela za nauku, inovacije i tehnologiju i Odjela za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Nadamo se da će ovo pružiti priliku za daljnje poboljšanje ishoda za naše pacijente s NSCLC-om, bilo u ranim ili uznapredovalim stadijima - kaže konsultant UCLH-a, medicinski onkolog Siow Ming Lee, koji vodi britansku nacionalnu studiju.

Njegovo istraživanje podržava Centar za biomedicinska istraživanja Nacionalnog instituta za istraživanje zdravlja i socijalne zaštite (NIHR) pri UCLH-u.

Primarni cilj ove studije je utvrditi je li BNT116 siguran i koliko dobro se podnosi. U ispitivanje će biti uključeni pacijenti u različitim stadijima NSCLC-a, od ranog stadija prije operacije ili radioterapije (stadije 2 i 3) do kasnog stadija bolesti (stadij 4) ili recidiva raka.

#BNT116 #Imunoterapija #Istraživanje #London #NSCLC #Pacijent #RakPluća #SiowLee #UCLH #Zdravlje #Svijet