Članak

NAKON RAZGOVORA SA ZELENSKIM

Meloni najavila da će Italija u julu 2025. biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine

(Patria) - Italijanska premijerka Giorgia Meloni najavila je da će Rim biti domaćin sljedeće konferencije o oporavku Ukrajine od 10. do 11. jula 2025., nakon razgovora s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Ona je potvrdila podršku Italije Ukrajini tokom posjete Zelenskog, javio je AFP.

Meloni je najavila da će Rim biti domaćin sljedeće „konferencije o oporavku“ kako bi pomogao u obnovi Ukrajine, nakon razgovora s njenim predsjednikom Zelenskim u četvrtak. Nakon prethodnih konferencija u Švicarskoj, Londonu i Berlinu, Meloni je najavila da će se sljedeća konferencija o oporavku Ukrajine održati 10. i 11. jula 2025. u Rimu.

„Ukrajina nije sama i mi ćemo stajati uz nju koliko god je potrebno“, rekla je Meloni novinarima nakon večere sa ukrajinskim liderom.

Italija je snažno podržavala Kijev u njegovoj borbi protiv ruskih snaga, šaljući pomoć i oružje, iako je rekla da se potonje može koristiti samo unutar ukrajinske teritorije.

Meloni je u četvrtak rekla da se podrška Rima odnosi na „stavljanje Ukrajine u najbolje moguće stanje za izgradnju pregovaračkog stola za mir, mir koji ne može biti predaja“.

Ranije u četvrtak, Zelenski je rekao da se o prekidu vatre s Rusijom ne razgovara sa evropskim saveznicima i pozvao na veću podršku Zapada uoči teške zime.

Zelenski će se danas sastati s papom Franjom u Vatikanu.

#GiorgiaMeloni #Italija #Svijet #Ukrajina