Članak

KONTRA MACRONA

Njemački kancelar najavio nove isporuke oružja Izraelu

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je nove isporuke njemačkog oružja Izraelu, suprotstavivši se francuskom predsjedniku, koji je pozvao da se oružje ne isporučuje ako se bude koristilo u ratu u Gazi.

(Patria) - Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je nove isporuke njemačkog oružja Izraelu, suprotstavivši se francuskom predsjedniku, koji je pozvao da se oružje ne isporučuje ako se bude koristilo u ratu u Gazi.

- Mi u vladi donijeli smo odluke kojima će se osigurati još skorašnjih isporuka - rekao je Scholz Zastupničkom domu tokom komemorativne rasprave o napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023.

- Nismo odlučili ne isporučivati ​​oružje - dodao je Scholz, odgovarajući na optužbe konzervativne opozicije koja je ukazala na višemjesečni prekid isporuka i "pukotine u njemačkoj solidarnosti" s Izraelom.

- Isporučili smo oružje i isporučivat ćemo oružje - ponovo je rekao Scholz, ne precizirajući vrstu, količinu ni namjenu oružja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno je pozvao na prekid isporuka Izraelu oružja korištenog u Gazi, što je izazvalo bijes izraelskog premijera i određeni oprez u Berlinu, tradicionalnom prijatelju Izraela.

- Macronove izjave izazvale su veliko iznenađenje i nelagodu u Njemačkoj - rekla je ove sedmice njemačka politologinja i stručnjakinja za međunarodne odnose Daniela Schwarzer iz fondacije Bertelsmann tokom susreta sa stranim novinarima u Berlinu.

- Vidimo novu Macronovu izjavu koja je stvorila veliku napetost koju će, s njemačkog stajališta, biti vrlo teško prevladati - kazala je Schwarzer.

- Savezna vlada sedmicama i mjesecima odbija izvozne dozvole za isporuku municije, pa čak i rezervnih dijelova za tenkove u Izrael - rekao je u kritici vlade čelnik njemačke konzervativne opozicije Friedrich Merz u Bundestagu.

Izrael je angažovan na nekoliko frontova, u ratu protiv Hamasa u Gazi i protiv Hezbollaha u Libanonu, gdje od ponedjeljka izvodi i kopnene operacije.

Država Izrael također prijeti odgovorom na veliki raketni napad iz Irana koji se dogodio prošlog utorka, prenosi Hina.

#Gaza #Njemačka #OlafScholz #Svijet