Članak

NEOBIČNO ALI ZANIMLJIVO

Među brojnim atrakcijama Ljubljane su i Ključavničarska ulica i Mesarski most

Ključavničarska, odnosno "bravarska ulica" jedna je od atrakcija Ljubljane kojom možete prošetati u centru grada

(Patria) - Ključavničarska, odnosno "bravarska ulica" jedna je od atrakcija Ljubljane kojom možete prošetati u centru grada, piše Punkufer.hr.

Uličica koja se prepoznaje po znaku ključa ispunjena je skulpturama lica koje je izradio slovenački umjetnik Jakov Brdar.

Bronzano remek-djelo izgleda poput rijeke neobičnih lica koja teku jarkom po sredini te zanimljive ulice.

Mnoštvo teatralnih grimasa prikazuju razne izraze lica - tužne, uplakane, uplašene kao i groteskne.



Brdar ih je izradio inspirisan riječima pjesnika Rainera M. Rilkea, koji je kazao kako ga iznenađuje činjenica koliko u svijetu ima lica i koliko ih ima svako od nas.

Među tom gužvom možete uočiti i bronzane ruke, kao i zarobljenog kostura. Početak staze označen je slikom ključa, koji se koristio za označavanje naziva ulice za one koji nisu znali čitati.



Neobične skulpture renomiranog slovenačkog kipara mogu se pronaći širom Ljubljane, a nerijetko su inspirisane grčkom mitologijom, kao što je slučaj sa skulpturama na Mesarskom mostu u centru grada.

Mesarski most, koji se nalazi na mjestu gdje su se nekoć nalazile mesnice, poznat je i kao "most ljubavi", gdje ljubavnici simbolično zaključavaju svoju ljubav u lokote pa bacaju ključeve u rijeku Ljubljanicu.



Brdarove jezive, ali zanimljive skulpture čudnovatih bića upućuju na zanimljivu prošlost tog mjesta.

Suprotnosti njegovih figura i ljubavnih lokota čini jednu od najneobičnijih ljubljanskih priča koje grad može ponuditi svojim stanovnicima i gostima.

#most #Slovenija #Region