Članak

UBIJENI, RANJENI I ZAROBLJENI

Procjene Pentagona: Rusi u Ukrajini dosad imaju više od 600.000 žrtava

Rusija je u dosadašnjem ratu u Ukrajini imala više od 600.000 žrtava (ubijeni, ranjeni, zarobljeni), što je znak da se gubici ubrzavaju nesrazmjerno s dobicima, saopštili su dužnosnici Pentagona, prenosi portal Defense News.

(Patria) - Rusija je u dosadašnjem ratu u Ukrajini imala više od 600.000 žrtava (ubijeni, ranjeni, zarobljeni), što je znak da se gubici ubrzavaju nesrazmjerno s dobicima, saopštili su dužnosnici Pentagona, prenosi portal Defense News.

Moskva je od ljeta nastavila zauzimati teritoriju u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, uključujući stalno napredovanje prema Pokrovsku. No, kako se Rusija približava spomenutom gradu i udara na deblje odbrambene linije, njeni troškovi rastu.

"Ovaj septembar bio je najsmrtonosniji mjesec u cijelom ratu. Ruski gubici, ubijeni i ranjeni u borbi, samo u prvoj godini rata premašili su ukupne gubitke Sovjetskog Saveza u bilo kojem sukobu od Drugog svjetskog rata zajedno", izjavio je visoki dužnosnik odbrane SAD-a.

No, suprotno zapadnim predviđanjima, Rusija i dvije i po godine kasnije uspijeva održavati borbu, uprkos mnoštvu izgubljene ili oštećene vojne opreme i manjoj mobilizaciji trupa. S druge strane, ogromne gubitke trpi i Ukrajina.

Još jedan visoki američki vojni dužnosnik očekuje da će Rusija nastaviti ostvarivati dobitke duž fronta, koristeći svoju brojčanu prednost da probije inače čvrstu odbranu.

- To je vrsta ruskog načina ratovanja - oni samo nastavljaju "bacati masu u stroj" i to će rezultirati velikim gubicima - rekao je ovaj dužnosnik.

Južnokorejski ministar odbrane ove je sedmice također upozorio da će Sjeverna Koreja vjerojatno poslati trupe da se bore s Rusijom - a tome treba pridodati i gomilu vojne opreme koju je Pjongjang donirao Moskvi.

Osim ljudskih žrtava, Rusiji su oštećena ili uništena 32 plovila u crnomorskoj mornaričkoj floti, uz dvije trećine predratnih tenkova.

Ovi gubici prisilili su Kremlj da prekopava skladišta vojne opreme iz sovjetske ere kako bi istu naknadno opremio i zatim razmjestio na ratištima.

#aktuelno #Pentagon #rusija #SAD #ukrajina #Vojska