Članak

'KRŠENJE MEĐUNARODNOG PRAVA'

Izraelska vojska pucala na UN-ove mirovnjake u Libanonu

Izraelska vojska pucala je na dva položaja koje koriste mirovne snage UN-a u Libanonu (UNIFIL) danas i na treći položaj jučer.

(Patria) - Izraelska vojska pucala je na dva položaja koje koriste mirovne snage UN-a u Libanonu (UNIFIL) danas i na treći položaj jučer.

Iz UNIFIL-a su saopštili da su dvojica njihovih pripadnika povrijeđena u jednom od incidenata, kada je izraelski tenk pucao na stražarnicu u glavnom štabu snaga u Naqouri, pogodivši toranj i uzrokujući njihov pad.

U druga dva incidenta nije bilo žrtava, rekao je izvor UN-a.

"Svaki namjerni napad na mirovne snage teško je kršenje međunarodnog humanitarnog prava", istakli su u saopštenju iz UNIFIL-a, te dodali da o tome razgovaraju s izraelskom vojskom.

Za sada ovaj incident nije komentarisala izraelska vojska, koja vodi sve veću ofanzivu u Libanonu protiv teško naoružanog Hezbollaha.

Mirovne snage UNIFIL-a osnovane su 1978. i proširene nakon rata 2006. između Izraela i Hezbollaha. Njeni najveći doprinosi uključuju Francusku, Italiju, Indoneziju, Maleziju i Ganu.

Italijanski ministar odbrane Guido Crosetto je poručio da je pucanje na mirovne snage "potpuno neprihvatljivo" i da predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava.

#aktuelno #Izrael #IzraelskaVojska #libanon #UjedinjeneNacije