Članak

U SKUPŠTINI SRBIJE

Brnabić ponovo negirala genocid u Srebrenici

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić izazvala je na današnjoj sjednici žestoke reakcije negirajući genocid u Srebrenici tokom svog odgovora na repliku poslanika Pavla Grbovića.

(Patria) - Predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić izazvala je na današnjoj sjednici žestoke reakcije negirajući genocid u Srebrenici tokom svog odgovora na repliku poslanika Pavla Grbovića.

Grbović, inače predstavnik opozicione poslaničke grupe, tokom diskusije kritikovao je Brnabić zbog, kako je rekao, napada na predstavnike bošnjačke i albanske zajednice.

Istakao je kako bi je trebalo da bude sramota zbog njenih riječi. U svojoj replici dodao je da ona sjedi među predstavnicima političke elite čija je politika dovela do genocida, etničkog čišćenja i mnogih nesreća u zemlji.

Brnabić je na to odgovorila tvrdnjom da genocid u Srebrenici nije počinjen.

- Ne, nije bio genocid. U Srebrenici nije bio genocid - rekla je Brnabić, izazivajući negodovanje među opozicionim poslanicima, kao i reakcije šire javnosti, posebno u BiH.

Ovakve izjave su nastavak dugogodišnje politike srbijanskih zvaničnika koji odbijaju da priznaju događaje iz 1995. kao genocid, uprkos presudama međunarodnih sudova, uključujući i Međunarodni sud pravde (MSP) i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji su ubistvo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici klasifikovali kao genocid.

Ovaj incident u Skupštini je samo još jedan u nizu kontroverzi koje prate Brnabić, poznatu po tvrdim stavovima i kontroverznim izjavama, posebno po pitanjima odnosa prema događajima iz ratova na Balkanu.

#AnaBrnabić #NegiranjeGenocida #Region #SkupštinaSrbije