Članak

RANIJI KONKURS PONIŠTILI

UZ MIG AMBASADE SAD-a: VSTV naredne sedmice donosi odluku o raspisivanju konkursa za pozicije u tzv. Federalnom Uskoku

(Patria) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće nikada se nije izjasnilo zašto je poništilo konkurse za pozicije u Posebnom odjelu za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala, šefa odjela, kao i tužilaca u navedenom Odjelu te sudija koji će na ovim predmetima raditi u Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine, a za 16. i 17. oktobar zakazana je sjednica na kojoj će biti donesena odluka o novom konkursu.

Umjesto VSTV-a Patriji je, ono što se pretpostavljalo, potvrdila i sama Ambasada SAD da su podržali poništavanje konkursa i da je VSTV ispravno postupio. To što predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija nije dao pravno uporište kako su poništili tri konkursa i po kojem članu Poslovnika očito nije briga ni VSTV ni ambasadu.

"Proširivanje baze kandidata omogućiće da najkvalificiraniji suci i tužitelji budu razmotreni za ove ključne pozicije čime će se potaknuti pozitivni, dugoročni rezultatu posebnih odjela", naveli su iz Ambasade za NAP 27. septembra.

Sjednica VSTV-a održana je 25. i 26. septembra kada VSTV prvo nije imenovao posebnog zamjenika glavnog federalnog tužioca koji treba biti šef Posebnog odjela, a zatim ni tužioce ni sudije iako se radilo o tri odvojena konkursa. No, Lagumdžija je dao nemušto obrazloženje i prije same odluke VSTV-a da se "bez imenovanja šefa Odjela, ne mogu izabrati ni tužioci ni sudije".

Ambasada SAD je VSTV-u postavila i rok do kraja godine za uspostavu i popunu posebnih odjela, a prostor koji je Vlada FBiH zakupila u Alipašinoj 6 od početka oktobra plaća se mjesečno 26.000 KM.

Iz odgovora koji je Ambasada dostavila medijima sada je više nego evidentno da su bila sporna imena kandidata koja su prošla proceduru, pa je u posljednji tren odlučeno da se sve ponovi. Dokaz tome bit će i "nova" imena koja će se pojaviti na predstojećem konkursu. O nekim se već špekuliše, a posebno za šefa Posebnog odjela koji bi trebao biti iz redova Tužilaštva BiH i koji blisko sarađuje sa Ambasadom SAD-a.

Krajem prošle sedmice predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžiju posjetio je Daniel Koski, zamjenik šefa Misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Kako je saopćeno iz VSTV-a teme razgovora bile su aktuelna pitanja funkcionisanja pravosudnog sistema BiH, s posebnim akcentom na izbor i imenovanje zamjenika glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno šefa Posebnog odjela Federalnog tužilaštva FBiH za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala, kao i tužilaca u navedenom Odjelu te sudija koji će na ovim predmetima raditi u Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

#HalilLagumdžija #konkurs #korupcija #kriminal #Posebniodjel #TužilaštvoFederacije #Vrhovnisud #VSTV #BiH