Članak

HITNA SJEDNICA

Dom naroda PS BiH potvrdio novo Vijeće RAK-a, Vuković konačno preuzeo mandat delegata

(Patria) - Počela je hitna sjednica Doma naroda PS BiH kojoj prisustvuje i Klub Bošnjaka i to svih pet delegata.

Iz Kluba Hrvata i Kluba Srba prisustvuju po četiri delegata.

Sjednica je počela minutom šutnje za sve nastradale grđane BiH koji su živote izgubili u katastrofalnim poplavama.

Na današnjoj sjednici svečanu zakletvu položit će i delegat Nenad Vuković (PDP) nakon što se iscrpi dnevni red.

Dom naroda PS BiH usvojio je strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine za period 2023. do 2027, okvirni dokument.

Dom naroda PS BiH usvojio je i Prijedlog odluke o imenovanju članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH koji je već usvojen u Predstavničkom domu PS BiH. U Vijeće RAK-a imenovani su Tomislav Volarić, Tanja Andrić, Iza Razija Mešević, Vjekoslav Čerkez, Damir Šehanović, Alma Čolo i Zoran Žuža.

Dom naroda sa pet glasova iz FBiH (četiri delegata HDZ-a i Kemal Ademović) i tri iz Rs-a usvojio je i izvještaj Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine pa su imenovani: Dejan Ružić, Dženan Šečerbajtarević, Ilma Mehić-Jusfbašić, Danijela Despotović, Slavka Alagić, Ljubomir Kuravica i Andreja Softić.

Delegati su usvojili i 13 sporazuma koji su na čekanju već duži period.

Nakon što je iscrpljen dnevni red delegat Nenad Vuković je položio zakletvu čime je i zvanično preuzeo mandat.

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović pozvao je sve delegate da razmisle o nastavku redovne sjednice Doma naroda koja je prekinuta 18. marta. Klub Bošnjaka ne želi prisustvovati redovnoj sjednici sve dok se na dnevnom redu nalazi Prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH koji je predložio Želimir Nešković iz SDS-a, a kojim se strane sudije izbacuju, uvodi entitetsko glasanje što predstavlja napad na Ustavni sud BiH.

#Domnaroda #sjednica #VijećeRAK-a #BiH