Članak

DVOJICA LIDERA

Biden i Netanyahu razgovarali o odgovoru Izraela na iranski raketni napad

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su jučer telefonom o planovima Izraela da odgovori na iranski raketni napad iz prošle sedmice, saopštili su Bijela kuća i kabinet šefa izraelske vlade.

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su jučer telefonom o planovima Izraela da odgovori na iranski raketni napad iz prošle sedmice, saopštili su Bijela kuća i kabinet šefa izraelske vlade.

Ni Bijela kuća, ni Netanyahuova kancelarija nisu iznijeli detalje razgovora u jeku eskalacije tenzija između Izraela i Hezbollaha, naoružane grupe i političke partije koja kontroliše veći dio južnog Libana, navodi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Bliski istok je na ivici čekajući odgovor Izraela na iranski uglavnom neefikasan raketni napad, koji je Teheran izveo kao odmazdu za izraelske napade u Libanu, uključujući ubistvo lidera Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je na video snimku objavljenom u izraelskim medijima da će odgovor Izraela "biti smrtonosan, precizan i iznad svega iznenađujući".

Biden je prošle sedmice rekao da neće podržati Izrael da napada iranska nuklearna postrojenja. Također je rekao da bi, da je na mjestu Izraela, razmišljao o alternativnim napadima umjesto udara na iranska naftna polja.

SAD i druge zemlje pozivaju Izrael da prihvati sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i Libanu, ali Netanyahuova vlada navodi da će nastaviti vojne operacije dok Izraelci ne budu sigurni.

Portparol State Departmenta Matthew Miller upozorio je jučer da Izrael u Libanu mora da izbjegne vojne operacije kakve je proveo u Pojasu Gaze.

- Jasno stavljam do znanja da u Libanu ne bi trebalo da postoji nikakva vojna akcija koja liči na Gazu i da ima rezultat kao u Gazi - rekao je Miller novinarima.

Razgovor Bidena i Netanyahua uslijedio je u trenutku kad su izraelske snage pojačale svoju kopnenu ofanzivu protiv militanata Hezbollaha na jugu Libana.

Hezbollah je jučer saopštio da su njegovi borci koristili artiljeriju i rakete protiv izraelskih trupa u blizini libanskog pograničnog sela Labune.

U odvojenom saopštenju, ta organizacija je navela da je učestvovala u borbi s izraelskim snagama dok su one "pokušale da se infiltriraju u pogranični grad Blida" na jugoistoku Libana.

Izraelska vojska saopštila je rano jučer ujutru da je presrela dva projektila ispaljena iz Libana dok su se oglasili alarmi za vazdušni napad u i oko Cezareje, priobalnog grada južno od Haife.

#Izrael #JoeBiden #SAD #Svijet