Članak

U 12 SATI

U Sarajevu danas hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH

U Sarajevu će danas hitno zasjedati Dom naroda Parlamenta BiH. Početak sjednice zakazan je u 12 sati.

(Patria) - U Sarajevu će danas hitno zasjedati Dom naroda Parlamenta BiH. Početak sjednice zakazan je u 12 sati.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i Strateški plan ruralnog razvoja BiH za period 2023-2027., kojim se definišu ciljevi ruralnog razvoja, utvrđuju programi, mjere i druge aktivnosti za postizanje tih ciljeva.

Također se uspostavljaju mehanizmi monitoringa i evaluacije, te okvirno utvrđuju potrebna finansijska sredstva i procedure za njihovo korištenje. Strateški plan je osnova za usmjeravanje svih planova i programa ruralnog razvoja donesenih na svim nivoima vlasti u BiH.

Na dnevnom redu naći će se i Zahtjev delegatkinje Marine Pendeš za razmatranje Prijedloga dopuna Poslovnika Doma naroda Parlamenta BiH po hitnom postupku, kao i Izvještaj o utvrđivanju rang-liste kandidata za izbor sedam članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH.

Delegati će raspravljati i o davanju saglasnosti za ratifikaciju Međunarodnog sporazuma između BiH i EU o učešću BiH u programu "Građani, jednakost, prava i vrijednosti" (CERV) 2021-2027.

Predviđena je rasprava i o ratifikaciji Sporazuma o grantu Povjereničkog fonda br. TF0B8258 BiH, grant za Projekat jačanja pripravnosti i reagovanja na vanredne situacije između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović je, nakon neodržavanja sjednice 8. oktobra jer Klub bošnjačkog naroda nije prisustvovao zbog neustavnog Prijedloga zakona o Ustavnom sudu, ovu hitnu sjednicu zakazao kako bi delegati usvojili materijale o ratifikaciji sporazuma i u vezi Berlinskog procesa.

#Domnaroda #sjednica #BiH